bonder wint grote prijs csi salland

De zege in de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs van Salland is het verhaal van geloof in je paard, hard werken en vasthouden aan je doel. Een zege die Maureen Bonder niet meer zal vergeten. De Drentse amazone won haar eerste Grote Prijs met haar ‘koning’ Alex, die na een pauze van vier maanden vanwege een lichte blessure een indrukwekkende comeback maakte op het internationaal concours CSI Salland.

Maureen Bonder voelde zich in Mariënheem al als een vis in het water. Ze won vier rubrieken, werd driemaal tweede, een keer derde, een keer vijfde en won twee volgprijzen. Slechts één start werd niet met een prijs beloond. “Dat heb ik zelf ook nog nooit meegemaakt, dat het zo goed gaat”, lacht ze. De klapper was de Grote Prijs op 1.45m niveau, die bij elke deelnemer hoog op het verlanglijstje staat. Daarvoor moest ze 51 concurrenten achter zich laten.

Dat maar liefst 18 deelnemers terug in de barrage kwamen, betekende dat het parcours een tandje lastiger had mogen zijn maar ook dat er zeer sterk gereden werd. Als hazenwindhonden vlogen de paarden in de barrage rond, op jacht naar de snelste tijd en die stond lange tijd op naam van Pim Mulder en de zelf opgeleide Amigo (v. Casco). Pas een na laatste starter, Maureen Bonder, dook als enige onder de dertig seconden.

“Totaal niet verwacht”, straalt ze. “Iedereen reed knetterhard. Toen ik langs de kant stond te kijken zei ik nog tegen m’n vader: ‘ze zijn hier allemaal gek geworden’. Hij zei: rijd maar lekker je eigen rondje, lekker vlot. Als je dan in de topvijf eindigt, mag je blij zijn.” Maar Alex draaide op een dubbeltje in de wendingen en pakte veel meters met zijn grote galop.

“Een droom is uitgekomen, het winnen van een Grote Prijs. En dat met een eigen paard, waarin we altijd geloofd hebben. Ik heb geen sponsor, als we internationaal starten betalen mijn ouders dat van hun spaarcenten. Het is nu zeven jaar geleden dat we Alex kochten. Hij liep voor de kar en vonden ‘m mooi, een leuk handelspaard. Alleen wilde niemand hem kopen, ook al sprong hij altijd foutloos. Hij sprong recht in z’n rug en wat normaal. Ik had zelf nog geen ambities om internationaal te rijden.”

“Toen een topruiter hem wilde proberen, vroegen we geld maar na het uitproberen vond hij Alex niks”, gaat Maureen Bonder verder. “Toen ben ik hem gaan doorrijden en ben ik helemaal voor de sport gegaan, met als resultaat dat we dit jaar zelfs aan een landenwedstrijd mochten deelnemen. Dit is mijn enige eigen paard, de anderen rijd ik voor eigenaren die het concoursgeld betalen en waarmee we het dieselgeld kunnen delen. Mijn ouders betalen het startgeld van Alex en ik mag het prijzengeld houden. Een goede deal, want Alex heeft altijd wel een prijs en we gaan dan sowieso quit naar huis. Ik ben echt heel blij dat we hem nooit verkocht hebben. Dat we aan ons doel hebben vastgehouden en niet teveel naar anderen hebben geluisterd. Weet je hoeveel mensen wel niet hebben gezegd: ‘Je bent gek dat je dat dier houdt en dat je voor de sport gaat!’?”

De Amerikaan Andrew Ramsay, die zijn eerste concours reed met zijn nieuwe troef Winn Winn (v. Chin Chin), werd meteen derde in de Grote Prijs. Topamazone Katherina Offel volgde als vierde met B Once Z (v. Baloubet du Rouet), voor Bjorn Egberink op Zidane (v. Cavalier).

De derde editie van CSI Salland gaat de boeken in als geslaagd en sfeervol. “Voorgaande edities kregen we al enthousiaste reacties, maar ook feedback waar we wat mee gedaan hebben. Dat had gelijk effect. Gratis toegang, de kantine weer open voor publiek en de VIP in de rijbaan. Zaterdagavond en vandaag was het hartstikke druk en dat geeft meteen zoveel meer sfeer. Qua randprogramma en publiek hebben we een paar grote stappen vooruit gemaakt”, vertelt Chris van Dam namens EQ International.

De progressie is mede te danken aan rijvereniging De Heemruiters en alle vrijwilligers, benadrukt Van Dam. “Het is ongelooflijk wat die vereniging allemaal van de grond krijgt. De stallen zijn mooier, het hekwerk is netjes gemaakt, paddocks en longeercirkels waren nu beschikbaar voor de ruiters. De aankomst van de paarden verliep op rolletjes. En het was echt heel leuk en gezellig. Extra toevoeging is dat Jonny Roelofsen als hoofdsponsor op stond met Roelofsen Horse Trucks. Een regionaal sterk bedrijf, maar Jonny is ook insider van de sport en streeft naar verbetering. Het moet allemaal wel kunnen, maar de ambitie is om volgend jaar een extra rankingproef te houden.”

staging2.csisalland.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.