tijdelijk asielzoekersopvang in ommen

Er komt een tijdelijke asielopvanglocatie op recreatiecentrum Besthmenerber, tussen Ommen en Lemele. Dat heeft de gemeente dinsdagmiddag bekend gemaakt. Per 1 oktober komen er maximaal 370 asielzoekers uit onder andere Irak, Syrie en Eritrea. Naar verwachting komen er ook gezinnen naar Ommen en gaan de kinderen op school in Ommen. De opvang eindigt op 1 april 2015.

Vanwege de vele internationale brandhaarden wordt ook Nederland geconfronteerd met een groeiend aantal asielzoekers. Het COA is op zoek naar een permanente oplossing hiervoor, maar dit traject kost veel tijd. Door de huidige opvangproblematiek zoekt het COA naar tijdelijke opvanglocaties (Aanvullende Opvanglocatie (AVO)). Daarom benadert zij recreatieterreinen, zoals de Recreatiecentrum Besthmenerberg, voor een tijdelijke opvang. Het college van de gemeente Ommen voelt zich maatschappelijk verantwoordelijk om deze tijdelijke huisvesting te bieden aan de asielzoekers en wil hier haar medewerking aan verlenen.

Burgemeester Marc Jan Ahne: “Ommen heeft in haar verleden al Molukkers opgevangen en een Opvangcentrum voor Asielzoekers gehad. We staan bekend om onze gastvrijheid. Dit gaat, wat mij betreft, niet alleen op voor toeristen en recreanten, maar zeker ook voor mensen die hier uit nood komen.”

Gastvrij

De gemeente heeft in een gesprek met het COA afspraken gemaakt. Met name wat betreft de veiligheid en de toegankelijkheid van het park. Ahne: “Het park bevindt zich in een bosgebied, met alle risico’s van dien. Hierover is overleg geweest met de brandweer. Daarnaast biedt het park toegang tot het natuurgebied de Besthmenerberg. Dit blijft zo. Het park wordt geen vesting en juist doordat deze toegang open blijft, verwacht ik dat we sneller met elkaar in contact komen en daarmee een goede band kunnen opbouwen.” De gemeente, het recreatiecentrum en het COA hopen dat Ommen de asielzoekers een warm hart toedragen, maar hebben alle begrip voor vragen die dit kan oproepen. “Daarom hebben we de omgeving en de middenstand uitgenodigd voor een inloopavond op 23 september. Op deze avond zijn naast de gemeente, het COA en de eigenaar van het park, ook de politie, brandweer en diverse maatschappelijke organisaties aanwezig,” aldus de burgemeester.

Op de website van de gemeente (staging2.ommen.nl) en het COA (ww.coa.nl) staat een overzicht van vragen en antwoorden een emailadres waar inwoners hun vraag kunnen stellen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.