schoolproject op de beiaard

Het jaarlijkse schoolproject ‘op de beiaard’ begint woensdag weer. In nauwe samenwerking met de gemeente Raalte en met HOFeducatie wordt op vijf achtereenvolgende woensdagen een cursus gegeven over de beiaardcultuur in ons land en natuurlijk over het prachtige instrument in Raalte.

De Nederlandse beiaardcultuur is onlangs op de lijst van Immaterieel Erfgoed geplaatst en is daarmee erkend door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Dit houdt in dat betrokkenen zich zullen inzetten voor de instandhouding hiervan en zich verplichten deze eeuwenoude cultuur onder de aandacht te brengen.

Als beiaardier werkt Henk Veldman graag mee en daarom ben is hij erg blij dat dit jaar maar liefst 8 scholen zich hebben aangemeld. De cursus bestaat uit een lesbrief die de kinderen thuis moeten bestuderen, een bezoek aan het carillon met daarin verwerkt een vragenlijst en een luisterquiz.

Koster Jo Hulzebosch leidt de kinderen rond over de gewelven, Levina Veldman-Pors vertelt over het stokkenklavier en hoe je daar op kunt spelen en ik zit boven bij de klokken om hun diepste geheimen te ontvouwen. Hoe komen ze tot klinken en waarom zijn ze van brons gemaakt? De winnaar van de quiz krijgt van de gemeente Raalte een prijsje. Als u bijzondere klanken uit de toren hoort, dan weet u waar het vandaan komt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.