pvda krijgt informatie over obs elshof

Het college van burgemeester en wethouders heeft de vragen van de fractie PvdA Olst-Wijhe beantwoord. De fractie stelde het college onlangs vragen over het voortbestaan van de openbare basisschool Elshof. De fractie wilde weten hoe het college aankijkt tegen een mogelijke sluiting. Ook vroeg de fractie naar mogelijkheden om het tij te keren. Verder wil de fractie nader geïnformeerd worden over de consequenties van een mogelijke sluiting voor de leerlingen.

Het college begint met het schetsen van de situatie. “De situatie van de o.b.s. “Elshof” is zorgelijk. De school heeft veel last van krimp door vergrijzing en het feit dat er daardoor veel minder kinderen in het verzorgingsgebied geboren worden. Het aantal leerlingen is in de afgelopen vijf jaren gedaald van circa 40 naar een aantal dat binnenkort de (wettelijke) opheffingsgrens van 23 nadert of er zelfs net onder komt. Op basis van de leerlingenprognoses houdt het schoolbestuur, Stichting de Mare, al enige tijd rekening met een scenario van opheffing.”

Antwoorden

Daarna beantwoordde het college de vragen van de fractie. De eerste vraag van de fractie ging over hoe het college aan kijkt tegen een eventuele sluiting. Het antwoord daarop luidt als volgt. “Wij zouden het betreuren als de o.b.s.”Elshof” haar deuren zou moeten sluiten. De school heeft onmiskenbaar een belangrijke functie in de gemeenschap. Wij moeten echter ook realistisch zijn. De leerlingenprognoses geven een verdergaande daling van het aantal leerlingen aan. Juist omdat demografische gegevens de oorzaak zijn van deze daling is het niet eenvoudig om het tij te keren. Wij hebben dan ook grote waardering voor de wijze waarop het schoolbestuur, ouders, team en de medezeggenschapsraad (MR) zich de afgelopen jaren gezamenlijk hebben ingespannen voor het voortbestaan van de school.”

In andere vraag vroeg de fractie zich af of het college bereid is om ouders met raad en daad bij te staan ij een slotoffensief om leerlingen binnen te halen. Het college liet weten dat het goed op de hoogte is van de ontwikkelingen en eventuele vragen van het schoolbestuur. Daarnaast is het aanwezig geweest op bijeenkomsten die door ouders waren georganiseerd en is er periodiek overleg met de directeur/bestuurder van Stichting de Mare waarin de portefeuillehouder onderwijs het verloop van het proces beschrijft.

De consequenties van het verdwijnen van de school op de Elsof zijn in kaart gebracht. Het schoolbestuur heeft een stappenplan opgesteld om ingeval van opheffing duidelijkheid te verschaffen. De school werkt op dit moment, in schoolteam verband, al samen met de Brede School in Raalte.

“Indien bij de komende teldatum van 1 oktober 2014 de school daadwerkelijk onder de opheffingsnorm belandt, zal het schoolbestuur in nauw overleg met de medezeggenschapsraad, ouders en team de gesprekken ter voorbereiding van een fusie opstarten. De beantwoording van de vragen is in samenspraak met het schoolbestuur tot stand gekomen”, laat het college weten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.