kermisdieren als ze het maar goed hebben

Freiwald’s Menagerie Circus geeft van 18 tot en met 21 september in Nijverdal verscheidene shows met onder andere olifanten, kamelen, zebra’s en paarden. Voor ons Sallanders misschien wel een laatste kans om ook wilde circusdieren in actie te zien. Want portefeuillehouders dierenwelzijn van 24 gemeentes hebben een brandbrief gestuurd aan Staatssecretaris Dijksma, waarin ze aandringen op een verbod van circusdieren.

De relatie tussen mens en dier is eeuwenoud en bestaat in vele varianten. Een kleine groep dierenactivisten wil dieren alleen in hun natuurlijke habitat zien en strijden daarom al jaren tegen hun inzet in circussen. Maar het houden van dieren in hun natuurlijke leefomgeving is in de hedendaagse westerse wereld wèl lastig, aangezien de natuurlijke leefomgeving van de meeste dieren niet meer bestaat en ook niet meer te creëren is. Daarbij zijn veel dieren in dusdanig grote mate gedomesticeerd, dat ze niet eens meer overleven in hun natuurlijke leefomgeving.

De meeste mensen zijn gesteld op dieren, maar verwachten daarvoor wel een tegenprestatie. Zoals de liefde en het gezelschap, die een huisdier of paard teruggeeft in ruil voor een warme mand, stal en voer. Of het houden van dieren voor voedselproductie, in ruil voor een goede verzorging, zoals in de veehouderij. Maar ook het houden van dieren voor educatieve doeleinden, sport en volksvermaak, zoals bij kinderboerderijen, dierentuinen, dolfinaria, duivenvluchten, etc.. Allemaal situaties waarbij het dier niet meer leeft in zijn natuurlijke habitat.

Welke tegenprestaties van dieren zijn wel ethisch verantwoord en welke niet? Mag paardendressuur zoals uitgeoefend door Anky wel, maar in het circus niet? Behendigheidswedstrijden met honden, of knuffelen met katten mag wel, maar dompteren van tijgers niet? Mag dieren houden voor voedselproductie en educatieve doeleinden wel, maar voor volksvermaak niet? Ondervinden circusdieren welzijnsaantasting doordat ze niet in hun natuurlijke omgeving worden gehouden en kunsten moeten vertonen? Uit het wetenschappelijke onderzoek http://edepot.wur.nl/51316 dat door Wageningen Universiteit is verricht naar het welzijn van circusdieren blijkt dat dit meevalt. Door de hoge mate van domesticatie bij de meeste circusdieren is weinig welzijnsaantasting vastgesteld, verrassend genoeg nog het meeste bij de paarden.

Een algeheel verbod op circusdieren lijkt mij daarom niet zinvol. Want dan moeten immers ook de paardendressuur, hondenbehendigheidswedstrijden, dierentuinen enzovoorts verboden worden. Het lijkt mij zinvoller om duidelijke, controleerbare eisen te stellen aan de verzorging, transport en optredens van circusdieren. Kosten van o.a. de controles doorrekenen in de entreetickets van de circusbezoekers, dan is meteen duidelijk of de mensen, die vinden dat een circus zonder dieren geen circus is, ook bereid zijn om extra te betalen voor een gegarandeerd goede verzorging van de dieren.

Karin van der Tooren

Noot van de redactie: Raalte heeft voor 2014 besloten een circus vergunning te geven waar geen wilde dieren optreden. Daar heeft nog niemand zich voor aangemeld. In Olst-Wijhe is die restrictie er niet.

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.