hier in olst wijhe verkeersproblematiek

In Olst hebben ze problemen met het verkeer vanwege het industrieterrein in het dorp. Toon Schuiling, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Olst-Wijhe, laat er zijn licht over schijnen.

Niets doen is geen optie

Het besturen van een gemeente is best ingewikkeld. Daar ben ik na een klein half jaar raadslidmaatschap wel achter. Neem nu de problemen in het centrum van Olst. De aanwezigheid van een industrieterrein in het hart van het dorp zorgt voor onveiligheid en overlast. Er moet wat gebeuren in Olst. Daar is iedereen het over eens. Maar wat en hoe, dat is een stuk lastiger.

Allereerst een schets van de situatie. Midden in het dorp Olst ligt de Industrieweg. En aan die weg liggen bedrijven. Bedrijven die samen, al decennialang, werk bieden aan tussen de 100 en 200 mensen. Superbelangrijk, zeker in deze tijd. Tegelijkertijd zorgen die bedrijven voor (verkeers) onveiligheid en overlast. De infrastructuur van het dorp is niet berekend op het aan- en afrijden van vrachtwagens. De ontsluiting vindt plaats via de Jan Hooglandstraat. Hier fietsen kinderen op weg naar school en naar de sport, hier fietsen veel oudere mensen. Dat zorgt soms voor hachelijke situaties. Ook maakt onze 24 uurs economie dat er bij nacht en ontij wordt gelost en geladen aan de Industrieweg. En ook dat bevordert het woongenot in het gebied niet.

De bewoners zijn de onveiligheid en de overlast al een tijdje zat. Er wordt intens gecorrespondeerd met de gemeente, de pers wordt geïnformeerd, de politiek bewerkt. Op staging2.olst.info.nl is een imposant digitaal dossier gevormd.

Er moet wat gebeuren in Olst. Dat vindt iedereen. Maar wat en hoe, dat is een stuk lastiger. Wegomleggingen, een nieuwe ontsluiting, geen nieuwe vestigingen aan de Industrieweg meer toestaan, bloktijden voor vrachtwagens, verkeersmaatregelen. Veel passeert de revue maar mij bekruipt het gevoel dat wij niet dichter bij een goede oplossing komen. En ja het is ingewikkeld, en ja met een adequate oplossing is vast veel geld gemoeid.

Maar dit alles moet ons als gemeentebestuur niet blokkeren. Dit moet ons inspireren. Laten wij de handschoen nu eens echt oppakken en in kaart brengen hoe wij verder kunnen komen. Hoe wij onze bedrijven kunnen koesteren, hoe wij de onveiligheid en overlast tot (op zijn minst) aanvaardbare proporties kunnen terugdringen. Met een goede oplossing is veel tijd en waarschijnlijk veel geld gemoeid. Laten wij dit najaar benutten om een echte koers te ontwikkelen. Want daar begint alles mee. Als oppositiepartij willen wij daar graag een bijdrage aanleveren. Daarom organiseren wij dit najaar een dorpsgesprek in Olst over deze problematiek. Niets doen is geen optie.

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.