elf carmel leerlingen op pad in moldavie

Afgelopen week zijn docente Katja Janssen en Harry te Riele met elf groene leerlingen naar Moldavië geweest. De Carmel-leerlingen uit Oldenzaal en Raalte, verbleven een week in gastgezinnen in de Chisinau en Stauceni. Dit is allemaal mogelijk door het ORTa-project.

Het lesprogramma had een breed scala aan activiteiten: druiven plukken, wijnfabriek- en wijnkelder bezoeken, een bezoek aan het Parlement, een bezoek aan een vrijwilligersorganisatie die zich bezig hield met ouderen en risicojeugd, een klooster, het festival Casa Mare, musea en een congres van “the youth liga” waarbij de leerlingen met studenten uit de hoofdstad Chisinau in gesprek gingen over de EU en de verschillen in Nederland en Moldavië.

Op vrijdagmiddag stond er een culturele afscheidsmiddag op het programma waarbij door de Nederlandse en Moldaavse leerlingen gezongen en gedanst werd. Er werden Tv-opnames gemaakt door een nationale Tv-zender. Er was zelfs een verrassingsoptreden van Maria Juc, deelneemster van het Tv-programma ‘Moldavië got Talent’.

Docent Katja Janssen is trots op de leerlingen: “Onze leerlingen zijn toppers, wat zij deze week geleerd hebben, kun je niet leren vanuit boeken. Ze hebben hun eigen grenzen letterlijk en figuurlijk verlegd”.

Harry te Riele weet dat aan het einde van de week de leerlingen anders, met nieuwe ervaringen, terug zijn gekomen in Nederland. De leerlingen raken zelf ook niet uitgepraat over hun avontuur: “Ik heb zoveel nieuwe vrienden gekregen” “Ik dacht dat ik geen Engels kon praten en verstaan, maar dat kan ik nu echt wel” “Wat hebben wij het eigenlijk ontzettend goed thuis” “Ik was voor het eerst in het buitenland en vond het best spannend, maar nu wil ik niet meer terug” “Ik ga deze lieve mensen zo erg missen”. Lang hoeven de leerlingen niet te wachten om hun nieuwe vrienden weer te zien. In maart 2015 zijn de leerlingen uit Moldavië te gast in Nederland.

Het Twents Carmel College Oldenzaal, Carmel College Salland Raalte en St.-Canisius Tubbergen hebben hun krachten gebundeld om leerlingen een aantrekkelijk groenprogramma aan te bieden onder de naam ORTa. (Oldenzaal, Raalte, Tubbergen). Door de wijziging van de wetgeving met betrekking tot de praktijkleergelden is het voor de individuele scholen steeds moeilijker geworden om de leerlingen een gevarieerd programma aan te bieden. Door ORTa blijft het voor leerlingen mogelijk om bij Praktijkleren te kiezen uit een breed scala. Bijvoorbeeld paardenhouderij, mechanisatie, bloemschikken, gezelschaps- en productiedieren en bosbouw.

Ook gaan de leerlingen op stage in zowel Nederland als het buitenland. Op elke locatie komen de leerlingen in aanraking met de verschillende facetten van ‘Groen’. Natuurlijk gaan ze ook de cultuur ontdekken van het land dat ze bezoeken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.