drent wil met rohda naar de topklasse

Rohda Raalte is volop in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Nieuwbakken trainer Martin Drent, die Kick Maatman opvolgt, legt de lat voor komend seizoen hoog. “Ik ben een trainer die de lat altijd hoog legt en ben niet bang om op mijn bek te gaan.”

Door Maurice Kuipers

“In het begin was het wennen voor beide kanten”, begint Drent te vertellen. “De situatie was dat de selectie van Rohda Raalte tevreden was met trainer Kick Maatman, maar hij ging op het laatste moment naar de beloften van Go Ahead Eagles. Dat wennen duurde een weekje en toen was aan beide kanten het goede gevoel daar.”

Nu iedereen gewend is aan elkaar, is Rohda Raalte volgens de trainer goed bezig in de voorbereiding. Dat is ook te zien aan de resultaten van de club. Het Twentse Ros toernooi werd gewonnen en clubs als Vroomshoopse Boys en Concordia Wehl werden simpel verslagen. Van Jong PEC Zwolle werd wel verloren in het IJsseldata stadion, maar Rohda had ook in die wedstrijd het betere van het spel. “Toch zegt het me niet veel, die voorbereiding. Straks in de competitie gaat het er weer echt om en dan moeten we er staan”, aldus Drent.

Periodetitel

De trainer van Rohda legt de lat hoog voor zijn selectie van aankomend seizoen. “Dat doe ik altijd. Veel trainers leggen de lat wat lager zodat je de doelstellingen altijd haalt, maar zo ben ik niet. Ik vind dat het voor Rohda tijd wordt om eens een periode te pakken. Hoewel de club niet de ambitie heeft om in de topklasse uit te komen, is die er bij de club en bij mij wel”, vertelt de trainer ambitieus.

De selectie van Rohda is nagenoeg intact gebleven. Speler van het jaar van vorig seizoen Rik Jan de Groot heeft de club verlaten voor Alcides, maar daar staat tegenover dat Rohda met Jeffrey de Visser een echte aanwinst binnen heeft gehaald. “Jeffrey is een speler die het nog steeds in zich heeft om in de topklasse te spelen. Wij zijn met een gelukje aan hem gekomen. Hij is echt een speler van de buitencategorie”, legt Drent uit. Ook Dennis Hettinga heeft zich gemeld bij de club. “In eerste instantie had ik niet het idee dat hij direct zou kunnen aanhaken bij de selectie. Hij speelde afgelopen seizoen bij Helios in de derde klasse en hoewel hij met die club wel promoveerde naar de tweede klasse, is het toch een grote stap naar de hoofdklasse. Dat heeft tijd nodig, dacht ik, maar hij ontwikkelt zich snel en ik ben zeer tevreden over hem.”

Amateurniveau

Na zijn carrière als profvoetballer, bij onder meer SC Veendam, FC Emmen en FC Groningen, is Drent op amateurbasis als trainer aan de slag gegaan bij onder andere SC Gronitas, SV Mussel, GSAVV Forward en Rolder Boys. Met die laatste twee clubs promoveerde de inmiddels 44-jarige oefenmeester. Voor Drent is het inmiddels dus een gewoonte om op amateurbasis te acteren.

“Of je nu in de derde klasse, de Eredivisie of de Eerste Divisie speelt. Het maakt mij allemaal niet uit. Het gaat er om dat je het maximale uit de spelersgroep haalt. Dat is me in mijn carrière aardig gelukt. In de zes jaren dat ik hoofdtrainer ben heb ik al vier periodetitels gewonnen en ben ik twee keer gepromoveerd. Dat zijn leuke cijfers. Met Rolder Boys ben ik gepromoveerd naar de eerste klasse, dat was voor het eerst in het bestaan van de club dat dat gebeurde. Die jongens waren de helden van het dorp, over twintig of dertig jaar praat nog iedereen over die spelersgroep die toen in de eerste klasse speelde. Zoiets wil ik bij Rohda ook bereiken.”

Jaren ’70

“Wat er nu aan de club kleeft is dat Rohda in de jaren ’70 de beste club in het Nederlands amateurvoetbal was. Zo ver zijn wij niet meer en zo ver komen we ook niet, want toen was het een heel andere tijd. Maar ik wil van Rohda wel een club waken waar men graag naar toe komt, want het is nog steeds een mooie grote club.”

Drent vindt daarom ook dat het tijd is om een stap te maken. “Ik heb een periode van twee jaar in gedachten. In het komende seizoen wil ik een periodetitel winnen en binnen twee jaar wil ik de stap naar de topklasse proberen te maken. Dat is niet heel erg realistisch, omdat andere clubs meer betalen en meer mogelijkheden hebben. Toch heb ik het gevoel dat er in deze groep een beleving ontstaat dat er iets moois staat te gebeuren. Het zal een hele kluif worden, maar zeg nooit nooit.

Omdat de financiële middelen niet aanwezig zijn op Sportpark Tijenraan, moet Rohda de vruchten plukken van de eigen jeugdopleiding. Dat is juist het gene dat beter moet in Raalte volgens Drent. “De jeugdopleiding moet beter worden inderdaad. De B1 is de afgelopen twee seizoenen gedegradeerd en dat mag nooit gebeuren bij een club als Rohda naar mijn mening. Die jongens spelen nu in de A1 en hoewel die jongens een aardig niveau hebben, denk ik niet dat het aanwas wordt voor het eerste elftal.”

Be Quick van Raalte

“Ik vergelijk Rohda een beetje met Be Quick uit Groningen. Daar is de jeugd veel beter en daarom zijn ze daar als club ook verder. Jongens die het profvoetbal net niet halen moeten bij Rohda Raalte willen spelen. Dat gebeurt bij Be Quick ook. Het is daarbij wel nadelig dat we concurrentie van HHC Hardenberg hebben, maar dan moeten we ons richten op de spelers die daar niet heen gaan.”

Toch maakt Drent zich voor de toekomst op de korte termijn geen zorgen. “We hebben laatst tegen Achilles’29, de club uit de Jupiler League, gespeeld en daar verloren we met 3-0 van. Toen heb ik wel wat jongere spelers laten spelen en dat ging wel aardig, maar die jongens hebben zeker nog tijd nodig. De selectie die ik nu onder mijn hoede heb is niet heel oud, dus daar kan ik nog wel even mee door. Maar toch moeten we er voor zorgen dat de jeugdopleiding in Raalte een hoger plan wordt getild, zodat er ook in de toekomst spelers door blijven stromen naar het eerste elftal”, besluit de trainer.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.