de opiniemakers oorsprong stoppelhaene

Opinie – De Stentor bracht daags na Stöppelhaene een uitgebreid verhaal waarin ik de verbazing las van de verslaggever over het feit dat van de jongeren die uitbundig Stöppelhaene vieren nagenoeg niemand weet wat de oorspronkelijke betekenis van het Raalter oogstfeest is. Hij had daar onderzoek naar gedaan en de uitkomst was voor hem een ontgoocheling. Verbazing en ongeloof: hoe is dat mogelijk? Je viert feest en je weet helemaal niet (meer) waarom…

Ik moet eerlijk bekennen dat ik eerder verbaasd was over zijn verbazing dan over hetgeen hij had ontdekt. Het verwondert mij namelijk helemaal niet. De jongere generatie kent niet de herkomst van Stöppelhaene. Maar hoevelen van diezelfde generatie kennen de betekenis van carnaval? Dat weerhoudt ze er toch ook niet van zich vol overgave aan dat feestgedruis over te geven?

Hetzelfde geldt voor de christelijke feesten. Er groeit een generatie op die tijdens de feestdagen dankbaar gebruikt maakt van de geboden vrije dagen en hossend uit z’n dak gaat, zich klem zuipt, of zich een hartvervetting eet, maar zich in de verste verte niet bekommert om de betekenis. Met een beetje goede wil komen de meesten nog wel tot een schuchtere verklaring van het kerstfeest, maar pasen levert al meer vragen dan antwoorden op. En kom helemaal niet aan met pinksteren.

Nee, wat dat betreft ben ik dus niet verbaasd dat de betekenis van Stöppelhaene aan het verdwijnen is.

De vraag is, hoe dat komt. Veiligste antwoord is natuurlijk beschuldigend wijzen naar de generatie die alleen geïnteresseerd is in seks, drugs en rock and roll. De onverschillige jeugd die geen boodschap heeft aan welke diepe betekenis achter welk feest dan ook. Maar dat is te gemakkelijk. De schuld ligt wellicht nog meer bij de generatie daarboven, waartoe ik mezelf ook mag rekenen. Hoe zou de jeugd moeten weten wat onze feesten ooit betekend hebben als wij het ze niet vertellen? Ouders, samenleving, media… wat doen wij wat dat betreft aan voorlichting? Ik kan me niet herinneren dat ik in de Sallandse media uitleg heb gelezen, gehoord of gezien over de oorsprong van Stöppelhaene.

Dat het belangrijk is blij te zijn met je dagelijkse voedsel en dat het dus ook niet verkeerd is daarvan te delen met mensen die het minder hebben in deze wereld. En als je gelooft in een Schenker van al die rijkdom, dan is het ook niet verkeerd om die Schenker een beetje dankbaarheid te tonen. Maar dat moeten we onze jongeren dan wel vertellen.!

Ik las in hetzelfde artikel in De Stentor, dat de oecumenische dienst op Stöppelhaene-zondag goed bezet was. Prima, maar wie zaten daar? Niet de feestvierders van de zaterdagavond. Die lagen op dat moment hun roes uit te slapen….

Hylke van der Zee

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.