de opiniemakers langste eettafel helpt dat

Je moet een halve marathon lopen als je alle ‘langste eettafels’ van Nederland op een rijtje zet en je wil er om heen lopen. Als ik de site van ‘de week tegen de eenzaamheid’ tenminste goed begrijp. We zitten midden in die week. Op diverse plaatsen in onze regio staan langste eettafels.

Is het nodig, dit soort acties tegen eenzaamheid? En helpt het? Ik ben er nieuwsgierig naar. Er wordt al gauw van een ‘groot succes’ gesproken als er veel mensen mee doen. Dan gaat het om het succes van het middel, niet om het doel. Met honderden tegen de Alp d’Huez op fietsen tegen kanker, is dat een groot succes? Ik zou denken dat je je zegeningen pas telt als groente en fruit onbespoten is, vet eten uit de supermarkt verdwijnt en roken in al zijn uitingsvormen uit het oog verdwijnt.

De totale lengte van de (aangemelde) ‘langste eettafel’ in Nederland is deze week 11,458 meter. Een succes? Eerlijk gezegd geloof ik er niks van dat eenzaamheid verdwijnt via ‘de week van de eenzaamheid’ of na ‘de langste eettafel’. Want wie schuift er aan? Degene die niet eenzaam is. Daar wringt namelijk de schoen. Als je naar dat soort activiteiten gaat, ben je niet eenzaam. Niet met en niet zonder die week, niet met en niet zonder die eettafel.

‘Ja maar, het is toch een begin?’ wordt tegengeworpen. O ja? Al enige verandering ontdekt in het voorkomen van kanker sinds we die mooie Alp op fietsen? Nee toch? Als straks de week voorbij is, is alles weer zo als het was. Niks veranderd. Denk ik.

Ja, toch wel, wel wat veranderd: verzorgingstehuizen gaan dicht. Mensen moeten langer thuis blijven wonen. Maar ze zijn niet mobieler geworden. De kans ‘achter de geraniums’ terecht te komen neemt voor een grote groep mensen toe. Dus is er is wel degelijk reden aandacht te hebben voor eenzaamheid. Aandacht die in weken als deze zou moeten beginnen. Maar daarna een vervolg moet krijgen.

Ik ben benieuwd wie er vervolg aan geeft. En hoe. Schrijf het gerust hieronder.

Harrie Kiekebosch.

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.