de dag van de wilsverklaring

Vanaf vandaag verschijnt dagelijks ‘De dag van:’ op SallandCentraal. Iedere dag wordt er aan de hand van een korte beschrijving en foto een onderwerp belicht.

Vandaag, woensdag 3 september, is de dag van de wilsverklaring. De dag is in het leven geroepen door de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillige Euthanasie) en moet er voor zorgen dat de bekendheid en het gebruik van wilsverklaringen, zoals het behandelverbod en het euthanasieverzoek, groter wordt.

In een wilsverklaring kunnen mensen vastleggen welke handelingen niet of juist wel moeten worden uitgevoerd in situaties waarin mensen zelf niet meer kunnen aangeven wat ze willen. Denk bijvoorbeeld aan reanimatie en het wel of niet toedienen van voedsel of medicatie.

Slechts 14 procent van de 55Plussers in Nederland heeft een wilsverklaring opgesteld, terwijl 95 procent van de 55Plussers in Nederland een positieve houding heeft ten opzichte van wilsverklaringen. Mensen geven aan het opstellen en bespreken van de verklaringen voor zich uit te schuiven, waarmee zij het risico lopen dat aan hun wensen geen gehoor kan worden gegeven.

Zelf een onderwerp voor ‘De dag van:’? Laat het ons weten en stuur een mail naar team@nucentraal.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.