d66 de politiek maakt geen banen

Fractievoorzitter Bert Terlouw stuurde de volgende tekst in:

“Allereerst is het natuurlijk zeer triest te moeten constateren dat er grote klappen vallen in de werkgelegenheid Raalte. Achter één ontslagen persoon staat sowieso een gezin dat ook geraakt wordt en dat levert veel stress op achter voordeuren. Ik wens namens D66 de mensen die het betreffen veel succes met het vinden van een andere baan.

Een kettingreactie zegt het al. Zaken hangen aan elkaar vast. Vanuit emotie nu gaan Zwarte Pieten (mag die uitspraak eigenlijk nog wel ☺) over wie de schuld heeft is wel begrijpelijk, maar is feitelijk verloren energie en is ook van geen enkele waarde. Alle partijen willen namelijk zoveel mogelijk werkgelegenheid in de gemeente.

Niemand (zowel gemeente, werkgever als werknemers niet ) staat te wachten op ellende van vermindering van werkgelegenheid in de gemeente. Soms zijn dingen zoals ze zijn en onvermijdelijk door veranderende omstandigheden en zal er gedeald moeten worden met de zaken zoals ze zijn. Als laatste; het zou zo maar nog een keer kunnen gebeuren.

Toch is dit wel een goede les volgens mij. Wie nu nog denkt dat de gemeente Raalte een eilandje op zichzelf is in Nederland, die zou nu, in deze moeilijke tijd toch wel moeten inzien dat dat niet zo is. Raalte is simpelweg ook een schakel in de ketting en zo bijzonder is de gemeente Raalte nu ook weer niet in vergelijking met andere gemeenten. De problemen die we lokaal zien en de uitdagingen waar we voor staan zijn dezelfde als bij honderden anderen.

Tijden veranderen en het belang van het creëren van meer werkgelegenheid is overal groter dan ooit, ook voor Raalte. Juist ook vanwege grote maatschappelijke veranderingen met de decentralisaties. Alles haakt op elkaar in en heeft met elkaar te maken. Het is dus hoog tijd om het oude denken nu eens los te laten en op andere, frisse wijze naar de samenleving in Raalte aan te kijken. Ik hoorde laatst iemand zeggen over een fris idee “…dat wat je zegt kan niet, want we zijn in Raalte….”. Nou en…, wat elders kan, kan in Raalte ook, dat was mijn weerwoord.

Politieke beïnvloeding kan maar op drie manieren. Door middel van ofwel Kopen (subsidies e.d.) , ofwel door Dwingen (stellen van regels) of door Verleiden (motiveren, faciliteren). D66 streeft graag naar het laatste en dat is dan ook direct de meest lastige manier omdat dit een andere manier van denken vraagt.

Belangen binnen de ketting zijn er overal.

Bij deze wil ik graag een zeer groot misverstand wegnemen; De politiek maakt namelijk geen banen. Daar is iedereen het wel over eens in Nederland. Het zijn bedrijven die banen kunnen creëren en die kunnen dat doen als randvoorwaarden op orde zijn. Voor deze goede randvoorwaarde is de politiek wel nodig, daar ligt zowel een belang bij gemeente als bij werkgevers als werknemers.

De huidige werknemers zijn met een beetje pech de werkzoekenden van de toekomst. Niemand die dat wil. Ook zij en de achterliggende gezinnen hebben dus een belang, net als de gemeente die op haar beurt weer verantwoordelijk is voor uitkeringen.

De uitkeringsgerechtigden en ook de meest kwetsbaren binnen onze gemeente hebben daarnaast werk en/ of goede, dagbesteding nodig. Ook daar ligt een belang. Niet alleen bij hen, maar door het als een ketting te zien ook bij gemeente, werkgevers en werknemers.

De gemeente Raalte heeft, net als alle andere gemeenten in Nederland, de enorme klus van de transities op gebied van Jeugd- Werk-Zorg te klaren. Daar ligt een belang, maar dat kan de gemeente niet alleen, daar zijn alle inwoners in de gemeente Raalte voor nodig (en uit welk dorp je dan binnen de gemeente Raalte precies komt maakt geen ene moer uit in deze discussie en opgave). Dat betekent de schouders eronder zetten en niet alleen maar kijken naar wat een ander zou moeten doen of dat de gemeente of de politiek / gemeente die zo achterlijk bezig zou zijn, maar ieder voor zich kijken naar je eigen aandeel dat geleverd kan worden ‘door jezelf voor een ander’.

Wanneer en een breed maatschappelijk debat in Raalte kan komen, waar alle verschillende belangen nu eens samen besproken worden en dan met een constructieve, positieve insteek (anders gezegd; waar kun je elkaar versterken?), dan ben ik ervan overtuigd dat zaken ook gaan lukken. Het initiatief van het CDA in Raalte voor de oprichting van een “work taskforce“ in de gemeente ondersteun ik.

Prima gedachte van het CDA, maar dan wat mij betreft gelijk ook naast werkgelegenheidsdoelen de transitiedoelen meepakken want de grootste vraag voor de gemeente Raalte is namelijk net als bij alle andere gemeenten; Hoe krijgen we op een goede manier werk, zorg en opleidingsopgaven naar elkaar toe? Dit raakt samenleving en werk.

Praktische vragen en ideeën kunnen volgens mij zijn;

Hoe krijgen we bedrijven naar Raalte toe en hoe pakken we in Raalte op de beste manier het geld wat provinciaal en landelijk al klaar ligt nu de banken moeilijk MKB voorfinancieren. En hoe krijgen we de kwetsbaren mee in het geheel?

Voor het eerste moet de gemeente flink over de gemeentegrenzen kijken, aansluiting zoeken bij kennisparken, samen met werkgevers uit Raalte gaan lobbyen bij bedrijven, kortom; erop uit gaan om bedrijven te lokken.

Ook denk ik dat het goed is voor bedrijven / MKB bestuur van Raalte door naast een Work taskforce bijvoorbeeld ook een soort lokaal Revolving fund op te richten, gericht op het ondersteuning van bedrijven, bijvoorbeeld starters die moeilijk bij banken terecht kunnen voor startfinanciering, maar ook op het ondersteunen bedrijven die flink moeten investeren vanwege uitbreidingen en innovaties. Regels/ voorwaarden rond dit fonds zouden dan wel moeten samenhangen met andere maatschappelijke opgaven uit de transities.

Ik stel me voor dat er binnen de voorwaarden opgenomen heldere eisen gesteld gaan worden over de inzet van mensen de gemeente Raalte die nu een uitkering hebben of kwetsbaar zijn. Dit om hen te helpen. Ook opleidingsondersteuning zou daar volgens mij deel van moeten uitmaken om zwakkeren te ondersteunen.

Daarnaast geloof ik ook dat het idee van een fonds als deze goed uitgewerkt kan worden door de werkgeverskring en gemeente samen in overleg met lokale banken en lokale notarissen en betrokkenheid van de twee adviesraden (WMO adviesraad en Raad voor Werk en Inkomen).

Noem het fonds maar “Angoan in Roalte” of zoiets om er een Sallands betekenissausje overheen te gooien en klaar is Kees.

Ik geloof zelf dat dit kan. MKB, starters, uitkeringsgerechtigden, zwakkeren in de samenleving en gemeente hebben het allemaal lastig. Het zelf ook willen zien dat een ander het ook lastig heeft en samen dan de schouders eronder zetten met een beetje out of the box denken helpt dan wel.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.