zondagse gedachte zo gewoon

Godelieve Pieper, geestelijk verzorger van verpleeghuis De Hartkamp, beet het spits af, Sjouke Bruining is de volgende in de reeks.

‘In je eigen omgeving is alles zó gewoon, dat je vaak niet beseft, wat daar allemaal voor opmerkelijks is. Ik vraag weleens: Wat betekent Raalte eigenlijk?. Waarom heet de Hondemotsweg zoals hij heet? Waarom noemen de protestanten in deze streek hun kerkenraadskamer de gerfkamer? Als ik dat vraag, kijken mensen me vaak met grote ogen aan. Gelukkig ken ik inmiddels op twee vragen het antwoord.

Een oudere benaming van Raalte is: Rotloo. Rot komt van het werkwoord rooien en dat betekent: hakken. Loo is bos. Dus Raalte betekent gewoon een open plaats in het bos uithakken. Dat klinkt ook heel logisch, want als je in het bos een open plaats uithakt, dan heb je een mooi plekje om te wonen! Er zijn trouwens veel meer plaatsen in Nederland met diezelfde betekenis: Rolde, Roden, Hollandse Rading, St. Oedenrode, etc.

Historisch gezien is gerfkamer de ruimte waarin de pastoor zich voorbereidt op de mis, een synoniem voor sacristie. Etymologisch hangt het samen met het Duitse gerben = looien van huiden tot leer. Vanuit deze achtergrond ging het betekenen: voorbereiden, gereedmaken. Het woord “gaar” is ook van deze stam afkomstig.

In gerf zit het woord “garve” verborgen. Dat is een korenschoof. De kerk had vroeger vaak een aanzienlijk landbezit. Het land werd verpacht en de pacht werd in natura geïnd. De kamer waarin dat beklonken werd, zou je de gerfkamer kunnen noemen. De naam zou ook een diaconale bijklank kunnen hebben: de kerk ziet om naar de armen. “Alles wat jullie voor de zwakste mensen doen, doen jullie voor Mij”, heeft Jezus gezegd. Zo roept de naam “gerfkamer” van alles op.

Dat van de Hondemot is mij nog steeds duister. Waarom ik deze vragen stel, is niet alleen maar uit nieuwsgierigheid. Ik stel vooral deze vragen, omdat we vaak niet tot ons door laten dringen, hoe bijzonder onze eigen vertrouwde omgeving is en wat we daar zouden kunnen opdoen.

“Waarom?“, vraag je soms. “Het is gewoon zo!”, hoor je dan vaak. Misschien is alles wel niet zo gewoon als we wel denken! Misschien staat het antwoord op je levensvragen wel op je eigen boekenplank: jouw eigen trouwbijbel? Misschien staat midden in je eigen dorp wel waar het op aankomt: jouw eigen dorpskerk?’

Sjouke Bruining, Raalte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.