wie begint nieuwe koude oorlog eigenlijk

Opinie – Dit weekend was er open dag in de IJssellinie bij Deventer. Je kon zien hoe daar de immer geheim gehouden noodlinie nog steeds intact is. Je kon zelfs zien – althans zo werd het aangekondigd – hoe je vanuit de IJssellinie vliegtuigen uit de lucht kon halen…

Mooi getimed. Niet van dat vliegtuigen uit d elucht halen, maar omdat het dit weekend 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog begon. Het Dagblad van het Noorden schrijft: “Duitschland mobiliseert. BERLIJN, 1 Aug. (Reuter.) Om vijf uur 15 min. heeft de Keizer de mobiliseering der geheele Duitsche strijdmacht bevolen.”

Dat moet je herdenken, ook in het toen neutrale Nederland. Want we zeggen dat je er van leert.

De IJssellinie was een verdedigingsbolwerk van waaruit ze de IJsseldijk eventueel konden opblazen. De helft van Nederland zou dan onder water lopen en zo konden de Russen mooi niet in ons dichtbevolkte Westen komen. We hebben hem tien jaar geleden laten zien aan een stel Russen “Waren jullie bang voor ons dan?” was hun antwoord, “dat was toch andersom? Wij waren bang voor jullie…”

De Koude Oorlog. We hebben het dan over de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. De Koude Oorlog bestond toen vooral uit propaganda. Op de middelbare school leerde je bijvoorbeeld dat Chroetsjov kernkoppen vanaf Cuba op de VS had gericht en dat Kennedy eiste dat die weggehaald werden, op straffe van een kernbom op Rusland. Het schijnt dat de kinderen tegenwoordig erbij leren dat Chroetsjov die kernkoppen daar neerzette nadat eerst de VS vanuit Turkije kernkoppen op Rusland had gericht…

We zitten nu weer in zo’n Koude Oorlog. En de propagandamachine draait al weer overuren. Het neerschieten van het passagiersvliegtuig is – hoe tragisch en desastreus ook – nooit doel geweest, maar wordt nu wel gebruikt als ‘de schuld van Poetin’. Die heeft immers dat afweergeschut geleverd. Tegelijk liggen er ergens in Frankrijk twee oorlogsschepen te wachten die Frankrijk aan Rusland verkocht. Dat moet natuurlijk wel doorgaan. Handel is handel. De Separatisten worden door het Journaal terroristen genoemd en we vinden het niet eens onlogisch te praten of we naar het rampgebied een gewapende eenheid moeten sturen.

Het is maar goed dat we de IJssellinie nog hebben. Die kunnen we om te beginnen gebruiken voor propaganda. En als het afweergeschut het dan toch nog doet, kan dat maar het best vast op scherp gezet worden.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.