voedselbank kan niets met sallands overschot

Het is algemeen bekend dat door de boycot van Rusland voedseloverschotten ontstaan. Voedselbanken hebben openlijk aangegeven dat de overschotten bij hen meer dan welkom zijn. Volgens de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Salland is het een goede zaak als de overschotten ten goede kunnen komen aan voedselbanken. Toch lijkt het makkelijker dan dat het is, want de regionale producten zijn niet geschikt voor de voedselbank.

“De vraag is waar in de voedselketen de overschotten ontstaan”, stelt LTO-secretaris Karin van der Toorn. “Voor het gebied Salland geldt dat de meeste agrariërs veehouders zijn die een primair product leveren aan de verwerkende industrie. Vee voor vlees- of melkproductie is daar een goed voorbeeld van. Er is weinig tuinbouw in het gebied Salland, de tuinbouw die er is wordt via rechtstreekse huisverkoop aan de consument verkocht.”

“De producten die in Salland worden geproduceerd worden momenteel gewoon afgenomen, hetzij tegen een lagere prijs. Elders in de keten worden deze producten tot eindproduct verwerkt. Omdat de prijs lager is, heeft de individuele boer iedere verkochte kilogram hard nodig”, vertelt Van der Toorn.

Naast het feit dat de boeren de kilogrammen nodig hebben, hebben voedselbanken ook niets aan de overschotten die ontstaan bij deze boeren. “Een voedselbank heeft niets aan een primair product”, legt Van der Toorn uit. “Ze zullen raar staan te kijken als er plotseling een varken op de stoep staat omdat die toevallig over was bij een boer. Het is daarom zinvoller om de voedselproducenten (verwerkende industrie of retail) die producten daadwerkelijk in de markt zetten te benaderen.”

“Voorop staat dat voedselverspilling moet worden voorkomen en dat het natuurlijk een goed initiatief is als mogelijke overschotten van voedsel bij de voedselbank terecht kunnen komen. Een initiatief dat wij als LTO Salland alleen maar kunnen ondersteunen, maar niet direct invloed op uit kunnen oefenen”, besluit Van der Toorn.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.