schaf de bouwvak toch af

Opinie – Aan deze kant van het land zijn we allemaal weer aan het werk. Tenminste als je zelf je vakantie niet kunt bepalen. Dus inderdaad op een uitzondering na is iedereen aan deze kant van het land weer aan het werk.

De bouwvakvakantie houdt heel het land in de zomer in zijn greep. Nadelen te over:

* Omdat je allemaal tegelijk op vakantie gaat veroorzaakt dat grote files, niet alleen op de Nederlandse wegen, nee in heel Europa. We hebben ieder jaar een hoofd-Zwarte Zaterdag. De zaterdag daarvoor en die daarna zijn kleine Zwarte Zaterdagen. Met veel kortere files van 26 en 32 kilometer lang of zo…

* Vanwege die vakantieblokken moet de vakantie-economie haar geld in korte tijd verdienen. Campings, hotels, ze moeten pieken in een week of vijf. Als je vandaag naar een camping gaat, zal je zien dat die al voor een derde weer leeg is. Dat schroeft de prijs op in vakantietijd (schaarste drijft de prijs op), dat veroorzaakt seizoensarbeid, maar dus ook (buiten het)seizoenswerkloosheid.

* Omdat iedereen die in de bouw werkt, niet anders dan in de bouwvakvakantie op vakantie kan, moet de vrouw uit dat gezin (bouwvakkers zijn meestal mannen) ook in die periode op vakantie. Je zult met z’n drieën in een winkel werken en alle drie een man hebben die in de bouw werkt… De man in de bouw, de vrouw in de zorg, dat lijkt een heel logische combinatie. Met als gevolg dat alle verzorg- en verpleeghuizen problemen hebben. Want daar is de zorgbehoefte in de zomer niks minder dan in andere seizoenen.

* Omdat de bouw zo ongeveer de motor van onze economie is, trekt het die hele economie mee naar een flauwe periode. Als er niet gebouwd wordt, hebben aanleveringsbedrijven ook niks te doen. Eigenlijk kakt het hele land zo ongeveer in, in de zomer. Dus wie niet op vakantie is, heeft feitelijk ook niks te doen. Dat is voor niemand leuk. Niet voor degene die wél werkt, niet voor de werkgever die hem betaalt.

* Op plekken waar toerisme hoogtij viert moeten gemeenten alle zeilen bijzetten om de zomer goed door te komen. Ommen bijvoorbeeld, is in de zomer drie keer groter dan anders. Dat doet een dusdanig appèl op politie, brandweer, artsen, andere hulpdiensten, horeca en andere middenstand dat ze zich een heel jaar lang in groter formaat moeten manifesteren om de stad de zomertijd goed door te loodsen.

* Wie niet in de bouwvakvakantie op vakantie hoeft komt buiten het seizoen bedrogen uit. Er is veel minder te doen want er wordt veel minder georganiseerd. Het is niet gezellig op de campings en op de terrassen. Mensen die hun geld moeten verdienen ín de vakantie zijn door hun energie en als die buiten het seizoen nou ergens geen zin in hebben, is het wel aan zo’n jong nog kinderloos, niet in de bouwvak werkend, of ouder al met pensioen zijnd stel dat na al die drukte nog eens de vrolijke aandacht vraagt tijdens hún vakantie.

Zijn er eigenlijk ook voordelen aan de bouwvakvakantie? Wie het weet mag het zeggen.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.