Home / archiefcentraal / pvdd overijssel wil massaslachting

pvdd overijssel wil massaslachting

De Partij voor de Dieren Overijssel maakt zich ernstig zorgen over het Faunabeheerplan 2014-2019 dat ter inzage lag bij de Provincie Overijssel. Daarin wordt voorgesteld tienduizenden dieren af te schieten, ook in beschermde Natura 2000 gebieden. Het gaat onder andere om vossen, spreeuwen, kraaien, meerkoeten, knobbelzwanen, ganzen, wilde eenden en reeën. “Voor ganzen is de doelstelling ze te reduceren tot het schadeniveau van 2005. Dit kan betekenen dat er alleen al ruim 60.000 ganzen worden afgeschoten. Dit plan is een vrijbrief voor de jacht, alternatieven worden niet in het plan meegenomen”, stelt de PvdD.

“De ganzenpopulaties nemen ieder jaar toe, dit is een neveneffect van de bio-industrie. In Nederland wordt steeds intensiever gras en mais verbouwd, waar ganzen op af komen”, redeneert de Partij voor de Dieren Overijssel. De partij is dan ook van mening dat de intensieve veehouderij sterk moet inkrimpen om zo de ganzenoverlast te beperken. “Afschieten van al deze dieren is zinloos en gaat niet werken om de populaties te verkleinen. Afschot leidt immers alleen maar tot nieuwe aanwas van dieren.”

Het massaal afschieten van dieren om problemen op te lossen ziet de PvdD als zeer dieronvriendelijk en getuigt volgens de partij niet van een duurzame visie. “Bejaging heeft bovendien een sterk verstorend effect op inheemse diersoorten. Er moet eindelijk serieus werk worden gemaakt van onderzoek naar andere effectieve, diervriendelijke methodes in plaats van te kiezen voor afschot.”

In plannen rondom natuurontwikkelingsprojecten moeten volgens de PvdD Overijssel maatregelen worden opgenomen om stukken natuur te creëren die geschikt zijn voor ganzen, zodat ze daar naartoe verjaagd kunnen worden.

De Partij voor de Dieren Overijssel spreekt zich uit tegen het voorliggende afschotprogramma en zal op woensdag 27 augustus inspreken tijdens de Commissievergadering.

Lees ook

Decemberactie van Gastvrij Wijhe weer van start

WIJHE – De stempelkaarten worden uitgedeeld; de inleverbussen staan klaar. De decemberactie van ondernemersvereniging Gastvrij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.