oplevering van zonnepanelen op scholen

Het was dan eindelijk zover. Op vrijdag 22 augustus vond de officiële oplevering van meer dan 1200 zonnepanelen plaats. De zonnepanelen liggen op daken van veertien basisscholen in de gemeente Raalte.

Het ambitieuze zonnepanelen project moet er voor zorgen dat de scholen van ‘mijnplein’ in het vervolg meer dan 60% van hun gezamenlijke energie direct van de zon krijgen.

Op het schoolplein van de St. Jozefschool in Nieuw-Heeten verzamelden de genodigden en de kinderen zich voor twee korte toespraken van Hester Maij, gedeputeerde van de provincie Overijssel, en van Frank Niens, de Raalter wethouder die zowel onderwijs als duurzaamheid in zijn portefeuille heeft.

Het hoogtepunt was natuurlijk het loslaten van de ballonnen, die direct de zon opzochten.

De genodigden vertrokken aansluitend naar Raalte, waar de kinderen van basisschool de Korenbloem in deklas vertellen wat zij weten over het besparen van energie en waarom duurzame energie zo belangrijk is. Daar is het ook allemaal mee begonnen: bewustwording bij kinderen. Voor de scholen zijn de bespaarde euro’s op de energierekening natuurlijk mooi meegenomen, maar voor mijnplein is er daarnaast nog een ander belangrijk doel: kinderen leren om bewust om te gaan met energie, door er minder van te gebruiken en door het kiezen voor duurzame energiebronnen waar dat mogelijk is.

Het is allemaal niet vanzelf gegaan want ook financieel is dit een ambitieus project en het onderwijs zwemt niet bepaald in het geld. Er was dan ook eerst een aanzienlijke bijdrage vanuit Europa en de provincie Overijssel nodig om ‘mijnplein’ over de streep te trekken. De gemeente Raalte deed bovendien een aardige duit in het zakje en daarmee was de weg vrij voor de scholen om de andere helft van de investering voor hun rekening te nemen.

Genoeg reden voor een feestje dus want het resultaat mag er zijn: veertien bijzondere scholen die ook op deze manier bijdragen aan de wereld van morgen voor de kinderen van Salland.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.