opiniemakers geldautomaat in luttenberg

Sinds vandaag is de rubriek Pas op Schrikdraad, onze wekelijke opinierubriek, vervangen door ‘Pas op, Opiniemakers’. Salland Centraal schrijft nu zelf de commentaren niet meer, maar heeft een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving gevraagd met regelmaat opiniërende stukken te schrijven. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam. Johan Kiekebosch bijt het spits af.

In Luttenberg moest de geldautomaat wegens veiligheidsvoorschriften uit de muur van het voormalige bankgebouw verdwijnen. De eigenaar van de geldautomaat, Rabo, zorgde voor een vervangende automaat in de plaatselijke supermarkt. Die geldautomaat is buiten de winkelopening niet bereikbaar. Luttenberg werd boos, weer een stukje leefbaarheid ingeleverd.

Toevallig hoorde ik Ed den Besten, directievoorzitter van Rabo Salland erover. Hij sprak op een bijeenkomst van het Coöperatiefonds van de bank. ‘Geen enkele bank heeft in de kleine kernen een geldautomaat, wij zijn de enigen’, luidde zijn eerste argument. Hij had er nog twee. ‘Buiten de winkeltijden maakte vrijwel niemand gebruik van de voorziening’ en ‘binnen vijf kilometer, in Mariënheem, is ook al een automaat.’ Kortom: den

Besten was trots dat zijn bank zoveel voor Luttenberg kon betekenen.

En toch werd Luttenberg boos, boos op de Rabo.

Commercieel gezien heeft den Besten het grootste gelijk van de wereld, het moet wel uit kunnen voor zijn bedrijf. Het lijkt zelfs oneerlijk: Luttenberg wordt kwaad op de enige bank die nog iets van de leefbaarheid probeert te redden.

Toch zit er ook een andere kant aan. Rabo profileert zich graag als bank die iets doet voor de gemeenschap. Hun actie ‘Hart voor Salland’ en hun Coöperatiefonds getuigen ervan dat de bank die doelstelling serieus neemt. Het is dan niet raar dat Luttenberg verwacht dat je óók zorgt dat zo’n geldautomaat 7×24 uur bereikbaar is. Belofte maakt schuld, niet in financiële, maar in morele zin.

De vraag is of een gemeenschap een geldautomaat moet aangrijpen in de strijd voor leefbaarheid. De eerste geldautomaten stonden in 1976 in Nederland, nog geen veertig jaar geleden dus. In die korte tijd maakten ze een enorme opgang door, maar intussen is de neergang even hard ingezet. Pinnen is tegenwoordig de trend, waarschijnlijk staan de geldautomaten vanaf 2025 naast de telefooncel in het Openluchtmuseum.

De strijd om een geldautomaat is een achterhoedegevecht dat niets meer met leefbaarheid te maken heeft.

Toch wordt daar ook anders over gedacht, niet alleen in Luttenberg. Een concurrent van Rabo, de Regiobank, heeft vele gemeenten aangeboden in de strijd vóór leefbaarheid een geldautomaat in kleine kernen te plaatsen, als de gemeente daar subsidie tegenover stelt. Deze week hapte de eerste gemeente toe. In Ubbergen verscheen de eerste gesubsidieerde geldautomaat van Nederland. Wordt Raalte een goede tweede? CDA-Raalte heeft al om actie verzocht. Wat commercieel niet uit kan voor een bank, wordt dan toch gerealiseerd omdat er politiek draagvlak voor is.

Johan Kiekebosch

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.