moeten we bang zijn voor de hoornaar

Wij kregen een vraag binnen over de hoornaar. ‘‘Laatst toen ik terug kwam van een avondje stappen kreeg ik de schrik van m’n leven. Met het in de schuur zetten van mijn fiets viel er een gigantische wesp voor me op de grond met rode ogen. Toen ik dit de volgende dag aan de ontbijttafel vertelde, werd ik natuurlijk flink uitgelachen en mijn vader maakte zelfs gebaren alsof ik drugs had gebruikt, à la Bert Visser. Mijn vraag: wat is dit voor beest, is het normaal dat ik ze tegenkom bij mijn schuur en kunnen ze kwaad?’’ Wij zochten het uit.

Vogelkenner Gerard Broekgerrits vertelt ons dat de Hoornaar de grootste wespensoort in Europa is. Gerard: ‘‘Ze zijn 19 tot 35 milimeter groot. De wespen zijn niet agressief. In de jaren (vanaf 1998) dat ik nestkasten controleer, ben ik vele hoornaars tegen gekomen, maar nog nooit door een hoornaar gestoken. Het komt wel eens voor dat er iemand gestoken wordt, maar dat komt dat omdat bijvoorbeeld een nest verstoord wordt’’. Hoornaars komen zowel in bossen als woonwijken voor.

Je herkent de hoornaar behalve aan zijn afmetingen aan zijn roodbruine kop en borststuk en het duidelijk hoorbare, zoemende vlieggeluid. De soort komt in Nederland vooral in het Oosten voor en wordt meer dan twee keer zo groot als de meeste andere wespen. De inzender van de vraag schrok van de wesp, maar bang hoef je er niet voor te zijn. De hoornaar is namelijk beduidend minder agressief in vergelijking met andere wespen. Als je dan gestoken toch wordt, is de steek dan wel weer pijnlijker.

Gerard vertelt verder over het leven van het diertje: ‘‘Hoornaars zijn insecteneters, op hun menu staat ook de gewone wesp of ook wel steekwesp genoemd. De nesten maken ze van rottend hout dat tot een grijze massa wordt gekauwd. Deze kunnen tot ver buiten de boom of nestkast worden uitgebouwd. De koningin begint eind april met het bouwen van het nest, later wordt dat door de werksters overgenomen’’.

Op de vraag of de beestjes kwaad kunnen heeft Gerard wel een idee: ‘‘We komen de laatste jaren steeds vaker hoornaars tegen tijdens de controles van de nestkasten. Hoornaars willen ook nog wel eens een broedsel verstoren. Naast hoornaars zijn ook wel eens aardhommels, steenhommels, wespen en muizen de boosdoeners. Zo vonden we laatst drie spreeuweneieren die waarschijnlijk door een bosmuis zijn aangevreten. Ook hadden wij dit jaar in een nestkast een nest met jonge muizen’’.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.