meteogroup windhoos trof salland

Tussen Haarle en Den Ham bevindt zich een 10 kilometer lang schadespoor met een breedte van tussen 50 en 100 meter, dat ook de bossen op de Sallandse heuvelrug doorkruist. Daar is behoorlijk grote schade aangericht, zo blijkt vanuit de lucht. Vele honderden bomen gingen om, van andere bomen werd de top er door de sterke wind uit gerukt.

Omdat de windhoos precies tussen een aantal boerderijen in het gebied door is getrokken, is er aan gebouwen relatief weinig schade. Wel raakte een schuur zwaar beschadigd. Ook op andere plaatsen leverde de onweersbui overlast op door zware windstoten en hevige regenval.

De windhoos is ontstaan aan een zware onweersbui die, komend vanuit de regio Arnhem-Nijmegen, naar Salland trok en daarbij steeds actiever werd. Deze bui had alle kenmerken van een supercell, het zwaarst denkbare type onweersbui dat om zijn eigen as draait.

Het is dit type onweersbui dat ook bij ons af en toe windhozen veroorzaakt. De zwaarste windhoos uit het recente verleden deed zich voor op 25 juni 1967 en trok van het Brabantse Chaam door het Rivierengebied naar Tricht in Gelderland.

Destijds vielen 7 doden en werd in Tricht enorme schade aangericht. Andere zware windhozen waren er in 1950 op de Veluwe en in 1925 in Borculo. In 1927 werd Neede door een windhoos getroffen. Kleinere windhozen komen jaarlijks wel ergens in Nederland voor.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.