kinderverblijf de strabantjes 25 jaar

Het is op zaterdag 30 augustus feest bij kinderdagverblijf De Strabantjes in Olst. Zij viert dan haar 25-jarig bestaan. De pedagogisch medewerkers gaan er een feestelijke dag van maken. “Dat wij alweer 25 jaar bestaan is bijzonder en dat willen wij graag vieren met alle kinderen die wij vanaf 1989 opgevangen hebben en natuurlijk hun ouders en alle anderen die graag een kijkje willen nemen bij ons in het kinderdagverblijf.”

Terwijl de kinderen onder begeleiding lekker buiten spelen, zijn Pia Hendriks, Annelies Groothaar en José Brinkhof, de drie medewerkers van het eerste uur, druk bezig met de laatste voorbereidingen van het jubileumfeest van hun kinderdagverblijf. Met de nadruk op hun. Want zo voelen zij het ook. “Het is in feite ons kindje en we zijn in al die jaren meegegroeid”, vertelt Annelies. Zij is met haar tweeëntwintig dienstjaren de jongste medewerkster van het trio. Pia werkt er het langst, volgend jaar werkt zij 25 jaar bij De Strabantjes. “Inmiddels zitten mijn eigen kleinkinderen hier ook op het kinderdagverblijf en noemen andere kinderen mij soms ook oma. Dat vind ik wel grappig.”

Ook de kleinkinderen van José zitten inmiddels op het kinderdagverblijf. Twintig jaar geleden begon zij als stagiaire bij De Strabantjes. “Twee jaar lang heb ik toen de opleiding voor kinderleidster gevolgd. Mijn eigen kinderen zaten toen op de basisschool ernaast. Mijn ouders moesten er aan wennen, van huisvrouw naar een werkende moeder. Kinderopvang was in die tijd ook nog niet zo gewoon als nu. Als vrouw werd er toch min of meer verwacht dat je thuis voor de kinderen zorgde.” Dat De Strabantjes in 1989 werd opgericht door vijf Olster vrouwen, onder leiding van Joke Mulder, was dan ook redelijk uniek.

Ze begonnen klein op een zolderkamer van ’t Olde Postkamer in Olst onder de paraplu van Sociaal Cultureel Werk. Ze noemden het kinderdagverblijf De Strabantjes, naar de groep jongens die in hetzelfde pand zaten en zich de strabanten noemden. Omdat kinderopvang toen nog in de kinderschoenen stond en niet zo gebruikelijk was, begonnen ze met zeven kinderen. Anno 2014 zijn dat er zo’n vijftig in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, verdeeld in de groepen Bengels, Boefjes en Muiters. In hun 25-jarig bestaan zijn ze vier keer verhuisd. Eerst van ’t Olde Postkantoor naar een woonhuis in Olst. Vandaaruit weer naar een lokaal in de Ter Stege School, hier startten ze toen ook met buitenschoolse opvang. Sinds 2006 zitten ze op hun huidige locatie, de benedenverdieping van het complex de Averbergen en maken ze alweer twaalf jaar deel uit van stichting kinderopvang Koos.

“Destijds was kinderopvang nog heel gemoedelijk”, weet Annelies te vertellen. ’s Ochtends dronk je vaak nog een kopje koffie met de ouders tijdens het brengen, en als we een feestdag of een uitje hadden, hielpen de ouders graag mee. Inmiddels hebben er zoveel veranderingen plaatsgevonden dat we echt een bedrijf zijn geworden. Daardoor kunnen dit soort dingen gewoonweg door allerlei regels en wetten niet altijd meer. Wel jammer, moet ik toegeven.”

Op de vraag wat De Strabantjes een leuke kinderopvang maakt, zijn ze het meteen met elkaar eens. “Het is de gemoedelijkheid, een stukje dorpsgebeuren. Wij wonen zelf in Olst, de meeste kinderen komen hier uit Olst en omgeving en je komt elkaar dus ook buiten de kinderopvang tegen. Voor de kinderen maakt dat het heel vertrouwd.” Een traantje laten als een kind vanwege de leeftijd De Strabantjes verlaat, hoeven ze dan ook niet. Inmiddels zien Pia, José en Annelies de tweede-generatie-kinderen komen, oftewel de kinderen van de kinderen die in 1989 bij hun verbleven. “Nu we zo met het jubileumfeest bezig zijn, besef je pas dat 25 jaar een hele tijd is. Zo voelt het echter niet, met kinderen is namelijk geen dag hetzelfde”, vertellen Jose en Annelies.

Voor het jubileumfeest op zaterdag 30 augustus hebben ze diverse leuke activiteiten in petto. ’s Ochtends is er een feestelijke receptie van 10.30 uur tot 12.00 uur op de locatie aan de Averbergen 7 in Olst. Deze receptie is bedoeld is voor genodigden, oud-kinderen en hun ouders, oud-collega`s en belangstellenden die graag een keertje willen kijken bij De Strabantjes. ’s Middags van 14.00 uur tot 16.00 uur is er een speciaal kinderprogramma voor de huidige ouders en kinderen, met onder meer schmink, theater, lekkere hapjes en drankjes en een leuke foto-sessie voor de baby’s en peuters met hun ouders verzorgd door twee fotografen van Ebes & Schotman fotografie. Samen met hun andere collega’s kijken Pia, José, Annelies erg uit naar het feest. “We maken er een feestje van met en voor iedereen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.