kan go ahead weer verrassen

door Roderic Rosenkamp

Na zeventien jaar op het tweede niveau promoveerde Go Ahead Eagles vorig seizoen naar de Eredivisie. Het team verraste vriend en vijand met aanvallend voetbal en een knappe 13e plek in de eindstand. Kan Go Ahead dit seizoen weer hoge ogen gooien? Salland Centraal gaat aan de vooravond van het nieuwe seizoen graag op onderzoek uit.

Leegloop

Het is het lot van iedere kleine club na een succesvol seizoen. Een groot deel van het succesteam vliegt uit. Zo ook bij Go Ahead. Huurspelers Stephan Andersen, Erik Falkenburg, Doke Schmidt, Ridgeciano Haps, Joey Godee en Thomas Azevedo keerden na de zomer niet terug. Vooral het vertrek van de ervaren doelman Andersen en de ijverige en intelligente middenvelder Falkenburg is een groot gemis. De flitsende vleugelaanvallers Xander Houtkoop (ADO Den Haag) en Jarchinio Antonia (FC Groningen) verlieten Deventer ook. Het is begrijpelijk dat trainer Foeke Booy zich deze zomer wel even achter de oren heeft gekrabd na het verlies van vijf bepalende spelers.

Opbouw

Een verdere leegloop bleef de club bespaard. Go Ahead slaagde erin de sleutelspelers Deniz Türüc en Sjoerd Overgoor te behouden. Veel geld voor versterkingen is er in Deventer nog steeds niet. De clubleiding heeft vooral slim en goedkoop ingekocht. Vooral met Ajax, waar ex-Eagle Marc Overmars directeur is, werden zaken gedaan. Keeper Mickey van der Hart, verdediger Sven Nieuwpoort en aanvallers Nick de Bondt en Lesly de Sa kwamen over uit Amsterdam. Peter van Ooijen (PSV) versterkt het middenveld en Giliano Wijnaldum (FC Groningen) de defensie. Voor de voorste linie zijn Alex Schalk (NAC), oude bekende Jules Reimerink (VVV) en op de valreep Fernando Lewis (AZ) aan de selectie toegevoegd. Naar verluidt zoekt de club naar een rechtsback. Pogingen om Doke Schmidt over te nemen van SC Heerenveen zijn tot nu toe gestrand.

Aanval

Trainer Foeke Booy kiest ook komend seizoen voor een herkenbaar en aanvallend 4-3-3 systeem. Net als vorig seizoen zijn het de snelle flankspelers voorin die het verschil moeten maken. Met Lesly de Sa en Jules Reimerink beschikt Go Ahead over twee spelers die Houtkoop en Antonia kunnen doen vergeten. Met de talentvolle Lewis en de Bondt achter de hand beschikt de coach over meer opties dan vorig seizoen. Aanvoerder Marnix Kolder en Alex Schalk zullen strijden om de spitspositie. Vooral van Schalk, die ook als vleugelspits uit de voeten kan, wordt veel verwacht. Zijn enthousiaste, agressieve speelstijl zal bij de fanatieke aanhang zeker in de smaak vallen.

Middenveld

Net als vorig jaar zullen Türüc en Overgoor verzekerd zijn van een basisplaats op het middenveld. In de voorbereiding verraadde het intelligente spel van Peter van Ooijen dat PSV misschien nog wel spijt krijgt om hem voor niets de deur uit te laten lopen. Na de blessure van Lars Lambooij heeft het team alleen Rijsdijk als wisselspeler achter de hand voor de middenlinie. Er is dus niet veel om uit te kiezen voor de trainer. Het is daarnaast de vraag of de jonge van Ooijen een heel seizoen op het hoogste niveau al aan kan.

Verdediging

Sluitpost Mickey van der Hart wordt gezien als een zeer talentvolle doelman. De 20-jarige keeper is echter zonder noemenswaardige ervaring en het is koffiedik kijken hoe hij zich staande houdt. Een volwaardige vervanger voor de positie van doelman is er niet. Bart Vriends is een van de centrale verdedigers en zeker van een basisplaats. Twijfels over de verdedigende capaciteiten van de andere centrale man, Jop van der Linden, zijn er nog steeds. Zijn lange pass en geweldige vrije trappen maken echter veel goed. Xandro Schenk kan ook in het centrum spelen en maakt met Wijnaldum uit wie linksback wordt. Rechts achterin strijden Mawouna Amevor en Sven Nieuwpoort voor een basisplaats, maar de club is nog op zoek naar een meer ervaren speler.

Conclusie

Aanvallend en verdedigend beschikt Go Ahead Eagles over meer opties dan afgelopen seizoen. Het middenveld is echter onderbezet, waardoor Booy moet hopen dat hem ernstige blessures bespaard blijven. Het kost tijd voor er weer een ingespeeld team staat, maar de as van het elftal is ongewijzigd gebleven. Zeker met het fanatieke thuispubliek in een kolkende Adelaarshorst zullen er dit seizoen flink wat punten gepakt worden. Het gebrek aan ervaring zal zich vermoedelijk opbreken in de uitwedstrijden. In een competitie met de gepromoveerde clubs Willem II, Excelsior en FC Dordrecht moet het ontlopen van degradatie en nacompetitie gewoon lukken. Een echte, forse stap omhoog zien wij niet gebeuren. Wij voorspellen weer een seizoen met memorabele wedstrijden, verrassende uitslagen en een mooie plek aan de onderkant van de middenmoot.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.