isala tevreden over methode bottransplantatie

Soms treedt er botverlies op na een ongeval waarbij een open fractuur (breuk) aan het onderbeen is ontstaan. De breuk wordt gestabiliseerd met fixatiemateriaal, een pen, een plaat of een externe fixateur. Het ontbrekende bot blijft echter vaak een probleem en kan veel klachten geven. Daarom wordt bij Isala in overleg met de patiënt vaak besloten om over te gaan tot bottransplantatie. Hiervoor is een nieuwe methode ingezet, waar Isala zeer tevreden over is. Patiënten zijn door deze methode letterlijk en figuurlijk sneller op de been.

Voorheen werd voor bottransplantatie gebruik gemaakt van bot uit de binnenkant van het bekken. Dit veroorzaakte veel pijnklachten na afloop van de operatie. Bij de nieuwe methode wordt bot uit het mergkanaal van het bovenbeen verkregen. Dit brengt, naast aanzienlijk minder pijn, veel andere voordelen met zich mee. Zo is er meer botopbrengst, omdat er tot de knie beenmerg kan worden weggehaald, terwijl de chirurgische snede veel kleiner is geworden. Deze was minstens tien centimeter en is nu circa twee centimeter. Beenmerg uit het bovenbeen is bovendien zachter dan bot uit het bekken, wat ervoor zorgt dat het zich makkelijk in het defect van het bot laat masseren. Een ander voordeel is dat beenmerg veel botvormende cellen bevat, wat de genezing van het bot bevordert.

‘Bij Isala is deze manier van transplantatie, na de introductie begin 2013, nu de standaardmethode geworden. We hebben circa dertig patiënten behandeld met bottransplantatie uit het bovenbeen en zijn erg tevreden over het resultaat. Gezien de voordelen die het oplevert voor patiënten behandelen wij alleen bij hoge uitzondering nog volgens de conventionele methode’, vertelt Sven van Helden, traumachirurg bij Isala.

Bij een bottransplantatie wordt ergens in het lichaam bot weggenomen om daarmee vervolgens op een andere plaats bot te kunnen aanvullen. Bij een bottransplantatie worden dus altijd twee operaties op hetzelfde moment uitgevoerd. Deze vorm van bottransplantatie gaat nooit van persoon op persoon, het bot wordt uit het eigen lichaam verkregen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.