in september wordt lot abdij sion bepaald

De plannen van de Geert Grote Universiteit (GGU) om in Abdij Sion te trekken hangen af van een stemming in september. Dit vertelt Sybrand Buve, universiteitssecretaris van de Geert Grote Universiteit ons. ‘‘Het staat de monniken vrij om eventueel naar Schiermonnikoog te gaan, maar of het klooster verkocht mag worden, bepaalt uiteindelijk de Orde der Trappisten (officieel: OCSO of Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie) als geheel. Dat zijn alle 170 abten en abdissen uit de hele wereld die eens in de drie jaar bijeen komen in het zogeheten Generaal Kapittel. Het eerstvolgende Generaal Kapittel vindt in september plaats in het Italiaanse Assisi. Als er dan geen toestemming komt, moeten ze weer drie jaar wachten. Daarna moet de Heilige Stoel nog een zegel aan dit besluit hangen, maar dat is een formaliteit’’.

Universiteitssecretaris Sybrand Buve: ‘‘Momenteel worden de plannen in samenspraak met de partners verder uitgewerkt. Wij kennen de vraagprijs van de abdij en de architect heeft al voor ons berekend wat de verbouwing gaat kosten. Van groot belang is ook om qua energie alles goed te regelen. Daarmee staat of valt de haalbaarheid van onze plannen. Volgens de architect past de abdij ons als een jas’’.

De Geert Grote Universiteit is van plan om samen met vier academische partijen in Abdij Sion te trekken. Dit zijn geaccrediteerde (erkende) onderzoeks- en opleidingsinstituten op het gebied van geneeskunde, psychologie, rechten en taalkunde. Sybrand: ‘‘Zij vormen een mooie aanvulling op de disciplines waaraan we zelf al werken: filosofie en talen, culturen en geschiedenis van Midden- en Oost-Europa’’.

De Universiteitsbibliotheek, het centrum van de plannen, moet naast de abdij gebouwd worden. Dit omdat de universiteit ook nog een heleboel nevenactiviteiten in de abdij wil vestigen, waardoor de bibliotheek er niet meer bij past. Veel van die activiteiten komen overeen met wat de monniken op dit moment doen. Sybrand: ‘‘Er zijn nu eenmaal treffende overeenkomsten tussen een abdij en een kleinschalige universiteit zoals die ons voor ogen staat. Denk maar aan een restauratie-atelier voor oude boeken, een hortus botanicus (kloosterkruidentuin), lees- en studiezalen, bibliotheken, keuken, refter (grote eetzaal) en kapel (grote zaal voor plechtigheden of muziek)’’. Verder is er nog plaats voor nevenactiviteiten als boekbinden, tuinieren en bier brouwen.

De doorslag voor de toekomst van Abdij Sion moet nog worden gegeven, maar de Geert Grote Universiteit doet haar best. Sybrand: ‘‘Het is nog lang geen gelopen race, want er zijn vele kapers op de kust. Zo zijn er een paar partijen met veel geld die de abdij graag willen en kunnen kopen, maar vanuit de Orde heeft men een voorkeur voor de GGU, omdat wij inhoudelijk de meeste affiniteit hebben met de geschiedenis en spiritualiteit van deze bijzondere plek. Maar dan moeten we natuurlijk wel met een goed doordacht plan komen. Dus: wordt vervolgd!’’

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.