hier in olst wijhe het zwembad dat is wat

Om de stemming over het zwembad te peilen organiseerde de PvdA Olst-Wijhe begin juli een dorpsgesprek over de toekomst van het zwembad (met 60 belangstellenden, hoezo lokale politiek leeft niet……). Tijdens het dorpsgesprek kwam opnieuw naar voor dat het dorp en zwembad zeer met elkaar verweven zijn. Dat heeft vast te maken met de ligging van Wijhe aan IJssel. Vanaf 1929 tot 1961 zwom Wijhe in een drijvend bad in de IJssel. Toen dat smerig werd leerden de Wijhenaren vanaf 1964 zwemmen in ‘de Welters’ en verwierven de badmeesters Daan en Henk meer bekendheid dan welke gemeentebestuurder dan ook.

Het zwembad, dat is wat in Wijhe!

Maar datzelfde zwembad kost de gemeenschap ook klauwen met geld. Hoeveel is mij niet helemaal duidelijk. Het personeel staat op de loonlijst bij de gemeente, er worden kosten toegerekend en ook aan de inkomstenkant is er onduidelijkheid over de verrekening met de onderwijsbudgetten. Ik ga er vanuit dat het, nu nog geheime, rapport hier duidelijkheid over verschaft.

Maar hoe het ook zij; een zwembad is een dure voorziening. Op dit moment moet er bij een kaartje van bijna € 5 zeker een zelfde bedrag aan gemeenschapsgeld bij. Dat is teveel, daar is iedereen het wel over eens.

Kern van discussie die wij dit najaar gaan voeren is hoe wij het zwembad voor aanzienlijk minder geld toch in de benen kunnen houden. En die mogelijkheden die zijn er, zo werd tijdens het dorpsgesprek alom vastgesteld. In andere plaatsen is het zwembadpersoneel niet in dienst bij de gemeente maar bij een stichting. Dat schijnt enorm te schelen. Elders worden, meer dan in Wijhe, vrijwilligers betrokken bij de exploitatie van het zwembad. Ook dat scheelt. Verder zit er mogelijk in tarieven ook nog wel ruimte en kan door een betere PR het bezoekersaantal opgeschroefd worden. Het is een prachtig zwembad en dat mogen best meer mensen weten. En wellicht is er wel een combinatie met de zorg mogelijk. Zwemmen is gezond per slot van rekening. En als tienduizend mensen een handtekening voor het behoud zwembad zetten dan is er wellicht ook wel de bereidheid om voor een tientje per jaar ‘vriend van de Welters’ te worden.

Tijdens het recente dorpsgesprek werd echter ook weer duidelijk gemaakt dat de druk op vrijwilligers groter en groter wordt. Denk aan de zorg. Ook kun je niet alles aan vrijwilligers overlaten. Het zwembad moet voor alles veilig blijven. En ook aan tariefsverhogingen aan zitten grenzen. Zwemmen moet geen rijkeluisport worden.

Zoals aangegeven mag de gemeenteraad na het zomerreces het hoofd buigen over het zwembad. Dan krijgen wij het rapport en vervolgens is er het raadsdebat. Belangrijkste vraag: is het mogelijk om de geraamde € 2 ton aan bezuinigingen echt binnen te halen. De PvdA Olst-Wijhe gaat vol voor het behoud van ‘de Welters’. Maar dat kan alleen als kosten voor de gemeenschap aanzienlijk omlaag gaan. Ik ben buitengewoon geïnteresseerd in suggesties van uw kant.

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.