goos lier henk harmsen

Dan kun je wel om de zo veel tijd schrijven over ontwikkelingen ten aanzien van het platteland in Salland, maar waar het natuurlijk om gaat zijn de mensen. En het zijn uiteindelijk ook alleen maar de mensen zelf die het echt leuk kunnen maken. Je hebt ook smaakmakers nodig. Henk Harmsen uit Den Nul is zo iemand geweest. Henk Harmsen is vorige week overleden. Ik had grote stukken over hem verwacht in de regionale kranten. Ik heb niet zo veel voorbij zien komen. Ik wil graag in deze column mijn persoonlijke herinneringen schetsen van deze zeer bijzondere man.

Midden jaren 90 bij de voetbal van de kinderen is mij ooit al eens het oog gevallen op een wat oudere scheidsrechter met een indrukwekkende grote snor. Ik vond de man een speciale verschijning. Al heel gauw trof ik hem ook op een vergadering van de PvdA Olst-Wijhe. Henk zat in de kascommissie. Het mondelinge verslag wat Henk deed ter goedkeuring van de kas en het financiële verslag had een zeer hoge amusementswaarde (overigens met de financiën was niet bijzonders aan de hand). Overigens, iedere andere inbreng van Henk in de vergadering begon altijd met: ‘Moi nou eens even goed luuster’n’.

Op een feestje trof ik de vader van een vriendin uit het Brabantse Asten. Deze man gaf aan dat hij iemand kende uit de buurt van Olst, te weten Henk Harmsen. Hij vertelde dat Henk Harmsen altijd een heel belangrijke bijdrage had geleverd aan de sfeer op de vakantiekampen van de vakbond. De man was duidelijk onder de indruk van Henk.

Bij de fusie van de gemeenten Olst en Wijhe heeft Henk meteen t-shirts laten maken met daarop een tekst met de strekking dat gezien de ligging van Den Nul het volstrekt voor de hand ligt dat het toekomstige gemeentehuis van de gemeente in Den Nul zou komen te staan. Het is anders gelopen.

Later is mij telkens weer opgevallen dat Henk eigenlijk altijd in de weer was voor anderen. Het dorp Den Nul had bij wijze van spreken geen openbaar voorziening, gehandicapten en ziekenvervoer nodig, want dat Henk allemaal.

Enkele maanden terug heb ik Henk nog gesproken. We hadden het vaak even over de politiek. Ik vind het voor mij zelf heel mooi dat ik Henk gekend heb. Ik weet zeker dat dat voor veel mensen uit Den Nul en Olst geldt. Nogmaals, je kunt nog zo veel dingen bedenken om ‘de leefbaarheid’ in dorpen te verhogen, maar uiteindelijk zul je toch van de Henk Harmsens onder ons moeten hebben.

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool en coördinator Plattelandswerkplaats Salland Saxion

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.