gezelligheid kenmerkt luttenbergs feest

Luttenberg staat op zijn kop van 7 tot en met 10 augustus. Dan staat namelijk het Luttenbergs Feest op het programma. “Het gezelligste tentfeest van Salland,” stelt de organisatie zelfverzekerd. Ludieke programma-onderdelen, de nodige ongein, genoeg gein en uiteraard steengoede muziek volgen elkaar vier dagen lang op.

Donderdagmiddag wordt het feest afgetrapt met de optocht. Wat je kunt verwachten? Een bonte stoet van wagens, loopgroepen met verklede ouders en kinderen, vaak inspelend op de actualiteit en op de feesttradities. Altijd zijn er originele duo’s en individualisten en kinderen met versierde skelters of fietsen. De fraaie koets met daarin de prins van Luttenberg (winnaar van het vogelgooien afgelopen jaar: Christiaan Booijink). En: de primeur van de zaadwagen van buurtschap De Boerschop. Ze doen ook mee aan de optocht van de Stöppelhaene, maar laten de Luttenbergers het eerst genieten van hun werk.

Donderdagavond speelt de formatie Stillus in de feesttent. Een Sallandse band met oud-Luttenberg Mark Wispels op gitaar. Hij speelt met zijn maten Luuk (zang/gitaar), Bo (bas) en Jurrie (drums) lekkere rockmuziek. Maar verwacht niet alleen rock: The Blues Brothers, Robbie Williams, De Dijk, Bløf, Guus Meeuwis en Marco Borsato komen ook in het repertoire van Stillus voor.

Vrijdagmiddag staat een klassiek onderdeel van het Luttenbergs Feest op het programma. Het gatgraven bestaat al meer dan 25 jaar en is ooit ontsproten aan het brein van oud-bestuurslid Henk Holtmaat. Jarenlang was er een graaftijd van 30 minuten geweest, toen heeft Jos Reimink (Jos van Mans) zijn legendarische wereldrecord gatgraven (opgenomen in het Guinessbook of Records) neergezet: 3.14 meter diep. Dit record kan niet meer geëvenaard worden, want sinds 10 jaar wordt er nog maar 20 minuten gegraven. Het werd namelijk levensgevaarlijk: instortende wanden, drijfzand, bedolven gravers. Maar ook in 20 minuten weten de gravers enorme hoeveelheden zand te verzetten. De winnaar van vorig jaar, Remco Dijkmandie wanhopig graag de Gouden Schop wilde winnen, groef 2.64 meter.

Vrijdagavond geldt muzikaal gezien bijna als het koningsnummer van het feest. Het jaarlijkse optreden van Bökkers trekt publiek van heinde en verre. Iedereen wil erbij zijn, want er gebeurt altijd wel wat en een volle tent brult, høkt en host mee. Op de hits van Normaal, maar ook op het eigen werk van Bökkers.

Zaterdag is het modderspektakel ‘Met de bek deur de drek’ aan de beurt. Wilde jongens en ervaren crossers op motoren door een bijna ondoenlijke modderbaan. Het mooiste voor het publiek is uiteraard dat de coureurs er op de kop af vliegen en bijna koppie onder gaan in de modderbaan. De start is vanuit de feesttent: je hoort motorgeronk en ziet de uitlaatgassen opstijgen, dan vliegt de coureur de tent uit, de baan op, door enkele hindernissen en bochten heen en dan: stuur recht houden, gas los en verstand op nul en hopen dat je de eindstreep haalt.

Zaterdagavond speelt de band NOAH in de grote tent. Deze allround top 40-band speelt relatief veel moderne pop. “Want dat is waar de jeugd om vraagt. We houden elk jaar goed in de gaten hoe het publiek reageert op verschillende stijlen en de laatste tijd zie we vooral dat het dak eraf gaat bij dance en dansbare pop,” aldus de organisatie van het feest. NOAH is een zeskoppige band die werkt zonder voorgekauwde setlijsten. Daardoor kan de band inspelen op de wensen van het publiek en is geen optreden hetzelfde.

In de kroegtent wordt zaterdagavond uit een heel ander muzikaal vaatje getapt. Daar staat 16Down plays Hendrix. Zanger/gitarist Marco Hovius geldt als één van de beste gitaristen van Nederland. En dat zal die avond te horen zijn. Moeiteloos combineert hij ritmepartijen met de scheurende solo’s van de legendarische baanbrekende gitarist Jimi Hendrix (Hovius kan in zijn eentje klinken als twee gitaristen). Hij krijgt versterking van topdrummer Bauke Bakker (Krystl/Loïs Lane) en bassist Kobus Groen (Miss Montreal). Marco heeft beloofd om ook wat ander classic rockwerk te spelen (onder andere Led Zeppelin, AC/DC). DJ’s zorgen in de kroegtent voor de verdere muzikale invulling.

Zondagmiddag is het feesten geblazen in het Luttenbergse. Na het succesvolle optreden van Ronnie Ruysdael van vorig jaar, heeft de organisatie opnieuw een feestact vastgelegd: One Two Trio. Deze heren zijn bekend van hits als ‘Juffrouw Toos’, ’10 Kleine Tuinkabouters’, ‘Toedeloe’ en het ‘La LaLied’.

Het nationaal bekende zwientietikken werd afgelopen jaar gewonnen door Niclole Bons uit Luttenberg en Twan Schiphorst uit Raalte. Of ze weer meedoen? Dan is de grote vraag, want inschrijven kan niet van te voren: slechts een half uur voor de wedstrijd. Dan is het ook dringen geblazen bij de inschrijftent. Voorafgaand aan het modderige hoogtepunt is er de traditionele recordpoging die elk jaar lukt: dit jaar: me, myself(ie) and I. Minimaal 1000 mensen maken van zichzelf en de buurman/buurvrouw een selfie en maken er een trending topic van. Daarna is de modderarena geopend voor de tikkers.

’s Avonds is het aan JetSet om het laatste muzikale salvo te geven. De band stond al eerder op het Luttenbergs Feest en maakte er toen een knallend feestje van. JetSet is een allround top 40-band die zich onderscheidt door veel dansbare hits van nu. Het grootste vuurwerk van Salland zorgt voor een kleurrijk en knallend einde van het feest. De pijlen vliegen vanaf 22.30 uur de lucht in.

Zie voor het volledige programma staging2.luttenbergsfeest.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.