gedenkplaat omgekomen canadezen onthuld

In Heino is woensdag een gedenkplaat onthuld te nagedachtenis aan vier in de oorlog gesneuvelde Canadezen. Dat gebeurde bij de esdoorn aan de Canadastraat.\

De Canadezen lieten hun leven tijdens de bevrijding van Heino in 1945. Bij de gevechten rondom de bevrijding werd er door een achtergebleven Duitser een pantservuist afgevuurd in de richting van een Canadese Sherman tank, aan de Zwolseweg in Heino. Daarbij kwamen de vier Canadezen om. Van één Canadees is de naam nog altijd onbekend gebleven. Heino wil de vier mannen graag gedenken.

De gedenkplaat is het resultaat van de volharding van de drie initiatiefnemers, Rein Meindersma, Flip Jonkman en Coen Deys. Zij wilden in 2011 graag een gedenksteen maar dat bleek niet haalbaar. Ook een verzoek om een gedenkplaat aan de Canadastraat bij de esdoorn werd toen afgewezen: er zou geen draagvlak zijn.

De drie mannen hebben vervolgens een burgerinitiatief opgezet, die met 250 handtekeningen kon aantonen dat er wel degelijk draagvlak is.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.