zwemmen in ijssel en kanalen levensgevaarlijk

Rijkswaterstaat waarschuwt mensen die de komende periode verkoeling willen zoeken door te zwemmen in de IJssel of kanalen. Met warm weer zoeken veel mensen verkoeling en ontspanning in het water van de rivier, maar dit is levensgevaarlijk. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Rijkswaterstaat wijst daarom op de risico’s.

“Zwemmen in rivieren en kanalen is om een aantal redenen gevaarlijk”, meldt Rijkswaterstaat. “Zwemmers verliezen het van de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken.” Daarnaast zijn ze vanaf een schip nauwelijks zichtbaar. Een groot schip kan bovendien niet direct vaart minderen of uitwijken. Door de onderstroom die passerende schepen veroorzaken kunnen zwemmers meegetrokken worden. En vaak wisselt de temperatuur van het rivierwater sterk. Hierdoor kunnen mensen in het water kramp krijgen en onderkoeld raken.

Verboden

Zwemmen is op veel plaatsen bovendien verboden. Zo mag je niet zwemmen in de vaarweg van rivieren, in kanalen, in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen en in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn. Daarnaast mag je niet zwemmen in de routes van veerponten, in en rond havens en in snelvaargebieden. Op plekken die zijn aangewezen als verboden gebied mag je uiteraard ook niet zwemmen.

Wie wel zwemt op een van deze plaatsen riskeert behalve persoonlijk letsel een boete van 140 euro. Mobiele verkeersleiders van Rijkswaterstaat zijn op het water aanwezig om de regels te handhaven en zwemmers voor te lichten.

Strandjes en kribben

Rijkswaterstaat raadt daarnaast ook zwemmen bij strandjes langs de vaargeul en tussen de kribben af. Hier is soms sprake van steile en gladde overgangen naar de vaargeul en verraderlijke stroming en draaikolken die door het scheepvaartverkeer worden veroorzaakt.

Spring niet van bruggen

“Duik of spring nooit van bruggen, sluizen, steigers en kades”, luidt de boodschap van Rijkswaterstaat. “De brug kan het zicht belemmeren, een onder de brug varend schip kan over het hoofd worden gezien. Bovendien wordt de hoogte vaak onderschat, zodat de klap op het water erg hard aankomt. Ook kunnen onzichtbare voorwerpen als fietsen en winkelwagentjes op de bodem ernstige verwondingen veroorzaken.”

Veilig zwemmen in natuurwater kan op de officiële zwemlocaties. De kwaliteit van deze locaties wordt in de zomer scherp in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies. De veilige zwemlocaties staan op de website [url]Zwemwater.nl[/url] Er is ook een gratis zwemwater-app met gegevens van honderden zwemlocaties.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.