vervuild voer tientallen veehouderijen dicht

Tientallen varkensbedrijven en veehouderijen in Overijssel zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdelijk gesloten nadat de dieren besmet voer hadden gegeten. Het veevoer bevat een in Nederland verboden antibioticum. Dat meldt RTV Oost.

Volgens een woordvoerder van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) zitten de gedupeerde bedrijven voornamelijk in het oosten van het land, in Overijssel en Gelderland. Ook in Gelderland heeft de NVWA tientallen bedrijven gesloten.

Mogelijk geruimd

Het voer komt van een bedrijf uit Lopik. Daar is het voer vermengd met het verboden antibioticum furazolidon. Het vlees van de dieren die dit voer hebben gegeten is daardoor niet meer geschikt voor consumptie. Het is nog niet duidelijk of de gesloten bedrijven ook geruimd moeten worden. Waarschijnlijk komt daar later vandaag meer duidelijkheid over. De bedrijven kunnen pas na een eventuele ruiming hun werkzaamheden weer oppakken.

Het is onduidelijk wie er voor de kosten van de onderzoeken en eventuele ruiming moet opdraaien. Staatssecretaris Dijksma stuurde vorige week een brief waarin staat dat de kosten voor de boeren zijn. Maar Eric Douma, voorzitter van de vakgroep Varkenshouderij van LTO Noord, vindt dat de getroffen boerderijen niet zomaar zouden moeten betalen. Volgens hem moeten zij kunnen vertrouwen op de kwaliteit van het geleverde voer, en zouden zij de kosten dus moeten kunnen verhalen op de leverancier.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.