schone auto niet alleen mooi maar ook veilig

Een schone auto staat mooi op de oprit. Maar een schone auto heeft nog een bijkomend voordeel: Veiligheid. Het verhaal van het belang van je auto wassen in de winter kennen we allemaal: Pekel tast de lak aan. Wassen is dus het devies. Maar in de zomer? Vliegen en vogelpoep vreten in de lak. De oplossing is regelmatig je auto laten reinigen.

Gerrit Middendorp van Autowas Centrum Raalte licht het belang van een schone auto graag toe. “Goed zicht door je voorruit en schone koplampen komen de veiligheid ten goede. Bovendien blijft de lak van je auto beter als je hem regelmatig laat wassen.”

Niet alleen vogelpoep en vliegen vreten overigens in de lak. Zon en hitte doen ook hun best om de lak aan te tasten. “Maar een auto is goed te behandelen tegen weersinvloeden als zon, zure regen en zand,” stelt Middendorp.

Vogelpoep is de grootste boosdoener in de zomer. “Het bevat veel ammonia. Dat tast echt je lak aan. Als je niet oppast krijg je echt plekken door je lak heen. Als er vogelpoep op je auto zit, moet je absoluut niet met doeken en borstels gaan wrijven om het weg te krijgen. Dat veroorzaakt krassen. Zo snel mogelijk met veel water spoelen is het beste,” aldus Middendorp.

Maar ook vliegen en muggen, die zo lekker aan je auto kleven, plegen een aanslag op de buitenste laag van je voertuig. “Vliegen en muggen zijn heel erg eiwithoudend. Daardoor kleven ze vast aan de lak. Bovendien hebben ze een flink inslageffect op de lak als je ze met hoge snelheid raakt.”

Het handmatig wegboenen van het ongedierte is trouwens af te raden stelt Middendorp. ”Dat krast in de lak. Hier in de wasstraat hebben we alle reinigingsmiddelen op elkaar afgestemd. Het voorreinigen gebeurt met eiwitbrekers. Zo weken we de restanten makkelijk van de auto af, zonder dat het de lak aantast.” Een chemisch goedje die eiwitbrekers? “Nee,” maakt Middendorp stellig duidelijk. “We werken uitsluitend met biologisch afbreekbare middelen.”

Omdat de vliegen al bij de voorreiniging van de auto zijn geweekt, is de auto al bijna schoon voordat hij geraakt wordt door de eerste borstel. En dat moet ook volgens Middendorp. “Voordat de auto überhaupt bij de borstels komt, mag er alleen nog maar statisch vuil opzitten, alleen maar oppervlakkig dus.”

Wie het Diamant-programma bij Autowas Centrum Raalte kiest, krijgt bovendien een extra beschermende behandeling aan zijn voertuig. “Aan het einde van de wasbehandeling wordt er pantserwax over de auto geneveld. Dat geeft de auto allereerst een diepere glans, maar nog belangrijker: de auto wordt alleen nog maar oppervlakkig vies en dus makkelijker schoon.” Middendorp stelt dat de wax gemiddeld ongeveer drie weken na de wasbeurt blijft zitten.

De wax heeft overigens nog een voordeel: Het geeft een extra bescherming aan je ramen en lak. Water wordt beter afgevoerd, soms zelfs zonder dat je je ruitenwissers in de regen nodig hebt. Daardoor blijft je zicht beter en dat komt de veiligheid natuurlijk weer ten goede.

Je vindt Autowas Centrum Raalte aan de Klipperweg 8. Zie ook staging2.awcr.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.