sallands mooiste valt niet in het water

Rustig wordt er met euromunten op de tafel getikt in sporthal Sportorant Sprengendal te Haarle, in afwachting van betaling voor de gekozen categorie. Netjes opgelijnd staan ze, met de meeste animo voor ‘race’ en ‘ATB’. De derde editie van het fietsevenement Sallands Mooiste, vorig jaar nog bekroond met drie sterren door de Nederlandse Toer Fiets Unie, belooft ook dit jaar weer een spektakel voor jong en oud te worden. De wielerpakken in de kleuren van verschillende provincies verraden daarbij ook nog eens de landelijke aandacht.

“Hij kwam heel goed uit de test qua prijs-kwaliteitverhouding”, wordt er gezegd bij de eerste stop in Hellendoorn. Duidelijk geïnteresseerd staat men massaal nog even te wachten bij de geparkeerde fietsen, het ontbijtje en de koffie zijn er zo ook nog wel. In de ene hoek draait een DJ rustig zijn plaatjes, in de andere laten de iets ongelukkige fietsers hun fiets repareren. De wachtende deelnemers zijn in ieder geval eensgezind: “goed georganiseerd dit. Ja, echt heel leuk”.

“Daar doen het ook voor”, zegt voorzitter Richard Tibben. Wellicht is er door de regen wat minder animo dan had gekund, de deelnemersaantallen van vorig jaar zijn in ieder geval geëvenaard. Toch gaat het Tibben daar niet om. “Onze doelstelling gaat niet om cijfers”, vervolgt hij. “We willen een plezierige tocht creëren. Dat is niet makkelijk, maar we hebben de omgeving mee”. De tocht voert langs karakteristieke Sallandse dorpjes, en over de prachtige lokale heide.

De deelnemers kunnen niet wachten om zich door de natuur te verplaatsen. Goedlachs vertrekken zij van de start en een ieder die het maar horen wil krijgt een goedemorgen toegeworpen. De vallende dikke regendruppels die luttele minuten na de start vallen, gecombineerd met de lange afstanden, kunnen de pret ook niet drukken. Aan het einde van de rit trotseren zij de regen nog eens, dit maal voor een welverdiend biertje na alle fysieke inspanningen. De aanwezige kinderen hebben andere plannen na alle bezigheden op hun korte tocht: “Jaa, modder”!

Door Peter Prangsma

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.