roggemaaiersdag in raalte en luttenberg

De eerste echt ’tastbare’ Stöppelhaene-activiteit van 2014 wordt op zaterdag 26 juli gehouden. Dan wordt namelijk de traditionele Roggemaaiersdag gehouden. Dit jaar organiseren Stöppelhaene en het Landbouwmuseum “De Laarman”in Luttenberg samen de Roggemaaiersdag.

’s Morgens in Raalte demonstreren maaiers en bindsters hoe vroeger de rogge met de hand (met de zich) werd gemaaid, tot garven gebonden en ‘aan de gast’ gezet. Daarnaast zijn er demonstraties, onder andere ‘zich haren’ (scherp maken van gereedschap).

’s Middags in Luttenberg ligt de nadruk op het machinaal maaien, zoals dat in de jaren 50-60 van de vorige eeuw gebeurde en worden een graanaflegger en een graanmaaier gedemonstreerd. Ook wordt er geploegd met een oude trekker.

De geoogste rogge wordt onder meer gebruikt voor het oogstcorso en straat- en gevelversiering. Daarnaast wordt het ook ingezet tijdens het oogstfeest en de boerendag tijdens Stöppelhaene zelf.

Op de Roggemaaiersdag in Raalte wordt ook de Sallandse Boer bekend gemaakt. De Sallandse Boer van 2013, Edwin Tijs uit Luttenberg, draagt dan symbolisch de ‘zich’ over aan zijn opvolger. De Sallandse Boer is tijdens Stöppelhaene het visitekaartje vanuit de agrarische sector én ambassadeur van de Oogstgaveproject.

Zowel in Raalte als in Luttenberg is er een boerenmarkt met streekproducten. Hier kun je zien, proeven én kopen wat er tegenwoordig in Salland wordt geproduceerd. In Raalte kunnen kinderen kunnen ‘haantjes’ beplakken met zaad. Vrijwilligers van de Stöppelhaene-commissie Verlichting en Versiering vertellen de kinderen én hun ouders ook graag hoe ze thuis versieringen kunnen maken of mee kunnen doen aan de optocht tijdens Stöppelhaene. Daarnaast kan er een bezoek gebracht worden aan naastgelegen Landwinkel ‘De Knapenvelder’ voor een uitgebreid assortiment aan streekproducten.

In Luttenberg kunnen kinderen paardjes vlechten van rogge, pannenkoeken bakken met het meel van de rogge en meerijden op een oude trekker. Bezoekers aan de Roggemaaiersdag in Raalte kunnen een bon ontvangen, waarmee ze als betalende bezoeker bij het Landbouwmuseum De Laarman een gratis consumptie krijgen aangeboden.

De Roggemaaiersdag vindt plaats op zaterdag 26 juli, van 09.30 tot 12.00 uur bij Landwinkel de Knapenvelder, aan de Knapenveldsweg in Raalte. Van 14.00 tot 16.00 uur is de Roggemaaiersdag in Luttenberg aan de Butzelaarstraat 60 tegenover het Landbouwmuseum.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.