roggemaaiersdag bij de laarman

Het mag tegenwoordig simpel lijken, maar het oogsten van het land was vroeger noeste arbeid. Met beperkte machines, vele handen en lange dagen werd vroeger de oogst binnen gehaald. Sallands Landbouwmuseum de Laarman in Luttenberg laat deze oude tijden herleven tijdens de Roggemaaiersdag op zaterdag 26 juli. Dit jaar in samenwerking met de roggemaaiersdag in Raalte(van 10.00 uur tot 12.30 uur). Een prachtige kans om de geschiedenis te zien herleven en misschien zelfs een handje te helpen.

Zaterdagmiddag 26 juli zullen tussen 13.30 uur en 16.00 uur verschillende oude disciplines voorbij komen: Maaien en scherpen van de zicht, het binden van het koren, de garven aan gasten zetten en het maaien met een aflegger, worden allemaal in ere hersteld. Ook zal een oude graanmaaier uit het museum gehaald worden om te demonstreren hoe één van de eerste machines de rogge snel kon oogsten.

Verschillende vrijwilligers met jarenlange ervaring op het boerenland leggen je graag de kneepjes van het vak uit terwijl je helpt met het aan gasten zetten van de gemaaide garven rogge. Een mooie mogelijkheid om zelf een paar historische vaardigheden op te doen. Op het eind van de middag gaan ze met een oude trekker een deel van het roggeland ploegen, zoals dat in vroegere jaren heel gebruikelijk was.

Rondom het roggemaaien wordt door Museum De Laarman in samenwerking met Landschap Overijssel en roggemaaiersdag Stöppelhaene in Raalte een groot aantal activiteiten georganiseerd, zoals strofiguren maken. Er zijn verschillende standhouders die middag aanwezig met biologische, streek- en andere producten. Voor de kinderen is er een tochtje met de Pipowagen rond Luttenberg. Verder zullen er vele oude machines van De Laarman in gebruik zijn op het roggeland.

In samenwerking met het landschap Overijssel gaan ze op een later tijdstip de beide roggeakkers van Landschap Overijssel op de Luttenbergse Berg op traditionele manier met de oude machines uit Sallands Landbouwmuseum de Laarman maaien.

Dit alles kun je meemaken onder het genot van een kop koffie met krentewegge of een drankje. Kortom: een unieke mogelijkheid om de prachtige historie van de Sallandse landbouw in werking te zien en misschien zelf wel eigenhandig een bijdrage te leveren

Roggemaaiersdag bij Sallands Landbouwmuseum De Laarman aan de Butzelaarstraat in Luttenberg. Zaterdag 26 juli van 13.30 tot 16.00 uur. De entree bij het roggemaaien is gratis. Bezoekers van Museum De Laarman kunnen tegen een gereduceerde prijs het museum bezoeken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.