ouderen moeten eigen oudedag regelen

Opinie – Bijstandsmensen die vrijwilligerswerk moeten doen, de drank- en rookleeftijd opschroeven naar 18 jaar, dit kabinet is hard op weg de maatschappij definitief te veranderen. We schreven daar de afgelopen twee weken ook al over in onze zondagse opinie. Deze week: ouderen worden niet meer zo in de watten gelegd.

Na veertig dienstjaren met de vut, sowieso de vut, stoppen op je 61ste, het bestaat allemaal niet meer. Doorgaan tot je 67ste, nog studeren na je 50ste, sollicitatieplicht op je 60ste, doorwerken ná je 67ste. Tijden veranderen.

Maar ook na het werkzame leven verandert er veel. Omdat er geld zat was, werden ouderen in de watten gelegd. Ze kwamen in verzorgingstehuizen terecht waar ze zelfs hun eten voor niets kregen, 24-uursservice was daar aanwezig voor je weet maar nooit, en je mocht gerust nog wat eigen vermogen op de bank houden.

Dat is allemaal aan het veranderen. In hoog tempo. Verzorgingstehuizen worden gewoon helemaal opgeheven. Mensen moeten thuis blijven wonen. De zorg komt wel naar je toe, als het tenminste niet door familie, vrienden of buren opgelost kan worden. Er staat geen team meer klaar met dagbestedingsactiviteiten, daar moet je zelf maar naar op zoek. Pas als je helemaal niks meer kunt, mag je naar een tehuis: het verpleeghuis.

En jongeren van nu moeten daar hun hele leven al rekening mee houden, want straks moeten ze hun eigen oude dag betalen. Niks geen spaargeld voor kinderen.

Dat valt rauw op vele daken. Want de maatschappij was er net zo aan gewend dat ouderen een geheel verzorgde oude dag voorgeschoteld kregen. Dat gaf de kinderen ruimte voor dubbele banen, voor banen aan de andere kant van het land, voor investeren in eigen carriere.

Als we een jaar of tien, vijftien jaar verder zijn, wonen er weer drie generaties in een woning, nemen opa en oma een flink deel van de opvoeding over en nemen kinderen een deel van de zorg van hun ouders over. Hoe kijken we dan terug op de tijd die we nu aan het afsluiten zijn? Verlangen we dan terug naar de tijd van de afgelopen twintig jaar? Of zullen we hoofdschuddend kijken naar hoe we het ‘toen’ geregeld hadden.

Dat laatste vermoedelijk.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.