oplichter dupeerde meer bedrijven in regio

De man die begin dit jaar drie Deventer bedrijven en een bedrijf uit Heeten oplichtte, blijkt heel wat meer op zijn kerfstok te hebben. Salland Centraal berichtte over de praktijken van de man en hoe hij te werk ging om mogelijke volgende slachtoffers te waarschuwen. Na de publicatie van het verhaal bleek echter dat op de lijst met gedupeerden meer dan drie Deventer bedrijven te noteren waren. Zo werden fietsenmaker Riesewijk en bloembinderij Stempher eveneens slachtoffer van dezelfde man.

Begin januari nam de man – die zich Ugur of Ron noemt – contact op met Ben Stempher. “Hij wou voor 600 euro aan rouwbloemwerk laten maken”, vertelt Stempher. “Hij kwam betrouwbaar en netjes over. We hebben het bloemwerk verzorgd en afgeleverd. Later werd de nota verstuurd, maar het geld heb ik nooit gezien.”

De man gaf in eerste instantie een vals adres op waar de rekening heen gestuurd werd. Toen Stempher dat doorkreeg, ontving hij wel het juiste adres. Maar veel veranderde dit niet aan de zaak. “De smoesjes die ik las in het verhaal van Wagemans, OME en de schilder waren enorm herkenbaar voor mij. Dan weer zat hij in het buitenland en even later lag hij in het ziekenhuis. Maar hij kon nooit direct betalen.” De bloembinder ging naar het opgegeven adres voor opheldering, maar ook daar ving hij bot.

‘Ik schoot helemaal mis’

Voor Stempher is het geld niet eens het belangrijkste in deze zaak. “Ik zit al 40 jaar in dit vak en heb me nog nooit zo in iemand vergist. Ik schoot helemaal mis.” Het doet hem veel pijn. “Je bent zo in je ziel getrapt. En dan gaat het ook nog om een bloemwerk voor een overledene. Dat vind ik heel grof.”

Net als met Stempher, zochten we contact met Riesewijk. Daar bleek dezelfde man in februari te hebben toegeslagen. We spraken met Wilfred Kok, mede-eigenaar van het bedrijf. Hij vertelde hoe Ugur twee gloednieuwe fietsen zonder te betalen in zijn bezit wist te krijgen.

“Hij kwam in de winkel kijken naar nieuwe fietsen. Toen hij er twee op het oog had vroeg hij aan onze medewerker of ze rijklaar gemaakt konden worden”, beschrijft Kok. “Dat werd door ons geregeld.” Vervolgens belde Ugur regelmatig naar de fietsenmaker om te peilen hoe het ervoor stond met de fietsen. Toen ze uiteindelijk klaar waren, kwam hij ze ophalen. “Hij had twee kinderen bij zich. Toen vroeg hij of we nog een derde fiets aan hem konden leveren. Dat kon. Hij stelde voor om de twee fietsen vast mee te nemen, en bij het afhalen van de derde het volledige bedrag te betalen. Onze medewerker ging akkoord.” De derde fiets werd echter nooit meer opgehaald.

Regelmatig gebeld

De fietsenmaker liet het hier natuurlijk niet bij zitten en probeerde de man geregeld te bereiken. “Ik heb hem zeer regelmatig gebeld, maar het haalde weinig uit. Hij had altijd wel wat.” Met de derde fiets in hun busje besloot Kok samen met collega’s richting het eerder opgegeven adres te gaan. Ugur was thuis. “We hadden een pinapparaat meegenomen dus hij kon direct betalen. Maar toen deed zijn pasje het niet goed en kon hij zogenaamd niet op internetbankieren. Maar hij zou de volgende dag betalen, zo verzekerde hij ons.” Inmiddels is duidelijk hoeveel die belofte waard was.

Vlak voor het gesprek met Salland Centraal probeerde Kok nogmaals zijn geld op te halen bij de woning. Wat bleek? Het huis stond leeg. “Er leek niemand meer te wonen, helaas.”

Bloembinder Stempher heeft reeds aangifte gedaan bij de politie. Ook Riesewijk is van plan aangifte te doen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.