onze man kans voor aanvallers

Na de welverdiende rustdag gaat het peloton vandaag richting Pyreneeën. Vanuit de oude vestingstad Carcassonne met z’n prachtige citadel zien de renners de bergen al liggen, al duurt de aanloop nog zo’n 150 km.

Onze Man was vorig jaar nog in Carcassonne; voor hem toen het beginpunt van een prachtige fietsweek in z’n eentje. De renners hebben gisteren ook kunnen genieten van de gezellige terrasjes en een trainingsritje in de buurt. Nu dus weer “an de bak!”

In deze langste tourrit (237,5 km) beklimmen we na een lange aanloop achtereenvolgens de Portet d’Aspet, de Col des Ares en als speciaal toetje de Port de Balès (1755 m, bijna 12 km met 7,7% gemiddeld).

Onze Man is benieuwd of Nibali ook vandaag de sterkste is van de klassementsrenners. Hij heeft nog geen enkele zwakke dag gehad; de man-met-de-hamer weet hem niet te vinden, een hongerklop weet hij te voorkomen en met een val houdt Onze Man geen rekening, die hadden we deze Tour al genoeg. Enige zwakke punt is misschien z’n ploeg; op het eind van elke bergetappe staat Nibali er alleen voor. Maar wie is sterk genoeg om “de Haai van Messina” dan aan te pakken?

Vooral in deze etappe zal Nibali, als sterke daler, in de laatste 22 km. nog eens kunnen toeslaan. Echter, Onze Man denkt dat hij de overwinning aan een ander zal gunnen.

Daarom ziet Onze Man deze 16e etappe als een rit voor aanvallers: een lange intro met wat bergjes en wie vervolgens bovenop de Port de Balès met voorsprong passeert, kan in de afdaling van 22 km. z’n marge gemakkelijk handhaven. Mogelijke kanshebbers: Nieve (Sky heeft nog niets gewonnen), Trofimov (nog weinig van gezien) of nog een keer de Pool Majka, een van de beste klimmers van deze Tour.

Bijzonder aan deze etappe: we passeren op de Portet d’Aspet het monument voor Fabio Cassartelli, de Italiaanse renner die in 1995 in de afdaling dodelijk verongelukte. Dit ongeluk heeft nog steeds veel impact in het peloton.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.