onze man duiven in de bus

Skidorp Chamrousse is vandaag de aankomstplaats van de dertiende etappe. De renners finishen vandaag dus bergop na een zware klim van maar liefst 18,5 kilometer. Vlak daarvoor krijgen ze nog een klim van de eerste categorie voor hun kiezen en aan het begin van de etappe een “klimmetje” van de derde categorie.

Onze Man verheugt zich al op de finale van deze etappe: “Nu zullen we zien hoe sterk Nibali werkelijk is. Hij imponeerde al tijdens de slotfase van de tiende etappe, toen hij Rodriguez in de klim voorbij fietste of hij stilstond, maar voor de beklimming naar Chamrousse gaat het ook om de lange adem, want het is een lange klim.”

“Voor een klassementsrenner als Nibali komt het niet alleen aan op individuele klasse.”, weet Onze Man. “Maar ook is het belangrijk om een sterke ploeg om je heen te hebben. Dat is met de Astana-ploeg van Nibali wel in orde! Zij zullen ervoor zorgen dat in het eerste deel van de slotklim tempo wordt gemaakt om de deur dicht te doen en Nibali zelf uit de wind te houden. Wanneer je goed oplet zie je dat ze zich voor hun kopman in het rood rijden en telkens een ander lid van de ploeg de kop overneemt. Net zolang tot Nibali het zelf kan afmaken.”

Als het aan Onze Man ligt krijgen we veel strijd in de finale: “In de klim van de Col de Palaquit net voor de slotklim zullen de kaarten al worden geschud, gaat de deur achteraan al open en moeten veel renners al lossen. Dan zullen alleen degenen overblijven die goed bergop kunnen. De echte berggeiten kunnen zich dan in de laatste kilometers laten zien…”

Maar onze man wil ook aandacht voor de coureurs die minder goed kunnen klimmen: “Uiteindelijk ontstaan er bussen met duiven die meteen hebben moeten lossen, of eerst aan het elastiek hebben gezeten.” Onze Man ziet de vraagtekens in onze ogen.

“Een duif is een wielrenner die niet goed kan klimmen, zij vormen groepjes onder leiding van een ervaren prof die ervoor zorgt dat ze binnen de tijdslimiet binnenkomen en zo’n groepje heet een bus.”, verduidelijkt hij. “Let maar eens op. Wanneer de uitzending lang genoeg duurt zie je telkens groepje wielrenners over de finish komen: allemaal bussen!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.