motorfeest voor freewheels in heeten

De motorjongens van MC Freewheels uit Heeten vieren zaterdag hun 25 jarig bestaan. Dat doen ze met een groot motorspektakel op het dorpsplein en een feestavond tot slot. Dat zal een boel motorgebrom opleveren, en daar maalt komend weekend in Heeten helemaal niemand om, want het wordt een feest om mee te doen, maar zeker om ook om naar te kijken.

MC Freewheels ontstond 25 jaar geleden nadat een aantal liefhebbers al een aantal jaren heel geregeld toertochten reed in de regio. “In november 1989 hebben ze dat toen officieel gemaakt”, vertelt de huidige voorzitter Jan Meijerink. “Maar november, dat is niet echt een maand om een motorfeest te vieren.” Vanaf het begin zijn er al tal van activiteiten. Die bestaan allemaal uit het rijden op de motor.

Zo is daar iedere eerste donderdag van de maand de zogenoemde donderritten. Meijerink: “Wie er is, is er op zo’n donderdagavond, soms zijn dat er twee, soms tien, en soms – vooral bij minder weer – helemaal niemand.” Eigenlijk is die avond ontstaan zoals de club zelf: iets wat er altijd al was is officieel gemaakt.

Rond de 120 leden heeft de motorclub. Die trekken er met Pinksteren ook altijd met z’n allen op uit. “En dan heb je nog onze motorvierdaagse”, vult secretaris Roel In ’t Veld aan die op het punt staat een grote toertocht aan de westkust van Amerika te gaan maken. “Die vierdaagse is als een soort klaverblad om Heeten. Vier avonden achter elkaar iedere keer een andere windstreek.”

In ’t Veld: “De dobbelsteenrit is ook wel mooi. Dat doen we samen met Raalte, Dalfsen, Lemele en ieder jaar een ander dorp erbij. Een dobbelsteen naar welk volgend dorp je moet rijden. Je bepaalt zelf de route. Wie aan het eind van de dag de minste kilometers reed, heft gewonnen.”

Een toerend lint van motoren door de regio. Ergert dat niet? “We doen ons uiterste best niemand tot last te zijn. En dat gaat eigenlijk altijd wel goed. We kunnen ons wel voorstellen dat het even wat minder is als je in de tuin op een lekkere zondagmiddag vijftig motoren langs hoort komen. Maar daarna is het dan ook weer rustig. En we houden ons meestal keurig aan de snelheden, ook in de buitengebieden.”

Zo maar toeren, is niet het enige dat de club doet. De meesten zijn ook verkeersregelaars. Ze begeleiden bijvoorbeeld de truckersdag van Zozijn, waarbij bewoners de hele dag door truckers in Salland rondgereden worden. En de Ster van Zwolle, waarmee het wielerseizoen in Nederland afgetrapt wordt, is ook ieder jaar alleen maar op tijd aan de met omdat de wegen afgezet worden door leden van de MC Freewheels.

Grootste activiteit is wellicht de toertocht tijdens de ponyweek: de ponytoertocht. Meijerink: “Dan komen hier zelfs mensen uit het westen naar toe om mee te doen aan een tocht van 150 of 200 kilometer. Ze komen hier graag heen, ze zeggen omdat we het zo goed geregeld hebben allemaal. Dus laten we daar maar van uitgaan.”

Zaterdag overdag zijn er allerlei motoractiviteiten op het dorpsplein. Zo beginnen ze ’s morgens met een toertocht van ongeveer 100km, startend vanaf het dorpsplein. Bij terugkomst krijgen de deelnemers een kop soep en een broodje.

Om 13.30 uur tot en met 17.30 uur is er een trail demo, zelf rijden deze dag kan ook als je dat leuk lijkt. Of op een andere mannier namelijk in een racesimulator. Er zullen standjes staan op het Dorpsplein met verschillende info over de club en meer motor nieuws. Met een spring kussen voor de kids. Het belooft een leuk familie uitje te worden deze middag.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.