leon van bon is onze tweetkonte vanuit tour

De tweetkonte gaat internationaal, naar La Douce France. We volgen daar @lvanbon. Achter dat twitteraccount schuilt Raaltenaar Léon van Bon. Van Bon won zelf ooit twee Touretappes: in 1998 in Pau, en in 2000 in Tours. De hele maand juli is hij aanwezig bij de Tour de France, opnieuw beroepsmatig, ditmaal als fotograaf.

Vanuit zijn eigen bedrijf Léon van Bon Photography gaat hij foto’s maken voor onder andere Persbureau Novum, Soigneur en Tour.de. Van Bon vindt het leuk dat hij tweetkonte is, maar belooft geen stapels tweets. “Het wordt een hectische tijd in Frankrijk, en de nadruk ligt op mijn werk. Maar ik zal vast af en toe twitteren vanuit de Tour,” aldus Léon van Bon.

Juryrapport Steve Oosterkamp

@SteveOosterkamp beleefde een gouden junimaand. Als tweetkonte ging hij helemaal los over het WK-voetballen. Bij het scheiden van de markt behaalde hij ook nog eens zijn getuigschrift voor de propedeuse Hbo Journalistiek . We kunnen Steve dubbel feliciteren, hij is geslaagd voor zijn propedeuse én als tweetkonte van juni.

Steve is een veeltwitteraar. Sport is favoriet, een carrière als sportjournalist ligt in het verschiet. Het WK-voetbal is vanzelfsprekend genieten voor @SteveOosterkamp, en hij laat zijn ruim 200 volgers volop meegenieten.

Het liefst zien we de ‘kale’ tweet, zonder bijlagen en foto’s. Steve doet dat bijvoorbeeld om de voetbalanalisten en –commentatoren (zijn vakbroeders dus) de les te lezen. Enigszins vooringenomen, vinden wij, maar wel mooi vilein. Voorbeeldje? “Messi is geen schim van zichzelf.” 4 seconden later: Goal Messi. Het is niet de dag van de NOS-commentatoren. Een heel verhaal in één tweet. Prachtig én knap. Nog zo’n verhaal. “Brazilianen op onze hand. Logisch. Zij willen sterren kijken en die lopen nu eenmaal bij ons.’ Aan vertrouwen geen gebrek bij de Belgen.

Toch fascineert Steve ons het meest door tweets met wél een bijlage. Dat zijn de tweets, waarin hij verwijst naar zijn eigen analyses van ‘Team Kuipers’. Steve weet drie van zijn hobby’s (voetbal, fluiten, schrijven) te combineren in messcherpe analyses van scheidsrechter Björn Kuipers. Daartoe bekijkt hij een voetbalwedstrijd gerust voor een tweede keer in zijn geheel. Na eerst een 9,6 (!) moet Kuipers het zijn tweede duel met een magere 6,3 doen. Reden? Hij floot precies op tijd af, terwijl Frankrijk op het punt van scoren stond.

Scheidsrechters leren dat je dan beter kunt ‘weten waar goochem woont’, ofwel: laat dan even doorspelen, want de rapen zijn gaar als je te precies bent en daardoor een goal om zeep helpt. Weer wat geleerd, met dank aan @SteveOosterkamp.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.