komend weekend kans op hittegolf

Haal de zwembroek en de barbecue maar weer tevoorschijn, want volgens de laatste verwachting van MeteoGroup is het mogelijk dat we aankomend weekend te maken krijgen met een heuse hittegolf. Vandaag (woensdag) is een periode met zomers weer van start gegaan. Omdat de temperatuur nog verder oploopt en omdat onweersbuien zondag slechts een deel van ons land aandoen, groeit de kans op een landelijke hittegolf.

Vandaag komt de temperatuur in De Bilt op 25 graden uit. Morgen wordt het een graad of 27 en vrijdag en zaterdag worden twee tropische dagen. Om van een landelijke hittegolf te spreken moet de maximumtemperatuur op nog één dag boven de grens van 30 graden uitkomen. Omdat bewolking en enkele onweersbuien op zondag enkel de zuidelijke helft van het land aandoen, lijkt ook zondag de temperatuur rond 30 graden uit te komen. Als zondag daadwerkelijk een tropische dag wordt, is de 40ste hittegolf sinds 1901 en de 8e van deze eeuw een feit.

Langdurig warm

Zoals de weerkaarten er nu bij liggen, lijkt de warmte na zondag een vervolg te krijgen. Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië duwt de regen- en onweersbuien die zondag nog vanuit Frankrijk onze kant op proberen te komen, weer zuid(oost)waarts. De zon gaat vanaf maandag weer uitbundig schijnen en het blijft tot ver in de volgende week droog. Met kwikstanden van 25 tot lokaal 30 graden blijft het warm, maar is het niet zo heet als dit weekend.

Zolang de temperatuur boven 25 graden uitkomt, duurt de eventuele hittegolf voort. Op basis van de laatste verwachting van MeteoGroup kan de hittegolf een ruime week aanhouden. Dit is niet uitzonderlijk lang, ook vorig jaar kwam het tot een hittegolf met de duur van 7 dagen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.