klinieken op filippijnen dankzij schoorlemmer

Ook worden de klinieken voorzien van bedden en onderzoekstafels. De onderzoekstafels zijn ter beschikking gesteld door het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. De klinieken zijn volgens Jo en Truus broodnodig. Toen ze er aan het begin van dit jaar waren, was op sommige plekken geen medische hulp beschikbaar. “Straks hoeven de mensen geen uren meer te rijden voor hulp,” aldus de Schoorlemmers. “Door Haiyat werden 27 van 29 Rode Kruis-gebouwen in het gebied vernietigd.”

Tyfoon Haiyan raasde in november 2013 over de Filippijnen. De allesvernietigende storm verwoestte alles dat op zijn pad kwam. Ongeveer anderhalve maand na de storm gingen Jo en Truus Schoorlemmer naar de Filipijnen. “De puinhoop was zo groot. De bewoners wisten gewoon niet waar ze moesten beginnen. Mensen leven nu nog steeds in tentjes tussen het puin.”

Het Heetense duo bleef tot 8 april op de Filippijnen, maar onderhoudt nog steeds nauw contact met het gebied. “Mensen leven nog steeds in tentjes, de situatie is nog steeds niet veel beter. In scholen worden nu lessen gegeven, terwijl er geen dak op zit. En dat met de regenperiode in aantocht.”

Eind vorig jaar gingen er drie grote zeecontainers naar het rampgebied. “We hebben 28.000 gezinnen geholpen met die goederen.” In de containers zaten voedsel, kleding, schoeisel, schoolmaterialen en laarzen. “Ook kregen we van een bedrijf vijf ton aan pannenkoekenmeel. Dat heb ik toen allemaal in zakjes van 2 kilo gedaan,” vertelt Truus.

Toen Jo en Truus op de Filippijnen waren, raasde er ook een tyfoon over. “Het was ongelooflijk. Alles stond weer onder water, dus ook de tenten waarin de mensen slapen.” Een afgelopen week werd de omgeving van Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen getroffen door een tyfoon. “Toevallig hebben we nu een container onderweg naar het noorden van Manilla,” vertelt Truus. “Die is vorige week maandag uit Rotterdam vertrokken met ziekenhuisspullen, kleding en gereedschap.” Een container doet er 28 dagen over om in Filippijnen te komen.

En Jo en Truus gaan gestaag door met het inzamelen van goederen. “Op het terrein van Boerhof Outlet in Heeten staan twee containers met materiaal voor de klinieken.” De Schoorlemmers gaan eind dit jaar of begin volgend jaar weer naar het land toe. “Maar eerst gaan er dit jaar nog drie of vier containers die kant op.”

Cheque

Kort na typhoon Haiyat kwamen verschillende ondernemers uit de regio in actie. Salland Centraal stelde advertentieruimte ter beschikking waarvan de opbrengst naar het Heetens Hulpgoederencentrum Filippijnen ging. De opbrengst werd onlangs overhandigd: 350 euro. Jo wist direct al een goede bestemming: “We willen graag nog een tandartsstoel en een ECG-apparaat in de kliniek.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.