jongeren en politiek hoe komen ze samen

Lisanne Spanbroek, met 27 levensjaren het jongste gemeenteraadsleden van Olst-Wijhe, is een van de mensen achter het PJOW. Ze licht de gedachte achter de barbecue toe. “Doel van de barbecue is op een gezellige manier kennis te maken met jongeren die zich betrokken voelen en inzetten voor buurt, regio, hobby, passie, doelgroep enzovoort. Zo zijn er genoeg jongeren die wel ‘iets’ met politiek hebben, in het bestuur zitten van een vereniging of met een vriendengroep activiteiten organiseren,” aldus Spanbroek. “Vaak zijn het de vrijwilligers van een sport- of studentenclub die ludieke acties bedenken en leven in de brouwerij brengen. Het samenbrengen van deze smaakmakers en netwerkers, ideeën uit te wisselen en te laten zien dat politiek actief zijn zeker niet saai is, lijkt ons een leuke uitdaging.”

Dat politiek geen sprankelend imago onder jongeren heeft, kan Spanbroek zich dan ook goed voorstellen. “Dat is een mening die veel mensen hebben. Ik snap dat heel goed; wollige taal, dikke dossiers en ingewikkelde materie voor en door specialisten die er bovendien vaak saai uitzien. De kunst is om je hierdoor niet te laten afschrikken en zelf de verandering in te zetten. Vraag hulp, ga op werkbezoek en stel vooral vragen. Ook in de politiek veranderen continu zaken en vooral de lokale politiek is juist heel praktisch. Met handige en vaak gratis workshops en cursussen leer je tools die je ook voor je werk kunt gebruiken en nu een mooie aanvulling op je studie zijn. Mijn tip: Ga eens naar een activiteit van een jongerenpartij! Daar zijn jongeren die wat willen veranderen maar ook druk zijn met hobby’s, vrienden, studie, werk en sport.”

Spanbroek werd in april 2012 actief in de politiek. “Door deelnemer van de G500 te worden en daarom lid te worden van de PvdA, VVD en het CDA . Met deze jongerenbeweging heb ik trainingen gevolgd, gebrainstormd en zijn we naar de landelijke congressen geweest om belangrijke zaken op de agenda te krijgen. Uiteraard was ik ook benieuwd naar de politiek in mijn eigen dorp en heb mijn hulp aangeboden als jongere bij de eerder genoemde drie partijen. Het CDA heeft hiernaast een actieve jongerenpartij die interessante en leuke activiteiten organiseert waardoor ik snel veel boeiende en betrokken mensen leerde kennen.

Volgens Spanbroek is het heel belangrijk dat juist jongeren actief betrokken raken bij politiek. “In Olst-Wijhe stond er bij iedere partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen minstens een jongere op de lijst. Dat kunnen en moeten er eigenlijk veel meer zijn voor een goede afspiegeling, creativiteit en de toekomst van niet alleen de politieke partij, maar ook onze gemeente. Jongeren zien de wereld toch vaak anders, ervaren uitwerkingen van besluiten op een andere manier.”

En de toekomst van de Politieke Jongeren Olst-Wijhe? “Deze barbecue is de eerste aftrap en misschien blijft het hier wel bij. Het zou mooi zijn als we jaarlijks een barbecue zouden kunnen houden. In een ideale wereld zouden we met een leuke club een jaarlijkse pubquiz kunnen organiseren, een gaaf werkbezoek of gezellige maaltijden.”

Ben je nieuwsgierig geworden? Je kunt je nog aanmelden voor de barbecue. Mail voor meer informatie of om je aan te melden naar l.spanbroek@olst-wijhe.nl .

Jongeren en politieke desinteresse is van alle tijden

Joost Boetes, docent maatschappijleer op het Carmel College Salland, snapt wel waarom jongeren weinig interesse in politiek hebben. “Jongeren zijn in hun ontwikkeling vooral met morgen bezig en nog niet zo met de langere termijn. De politiek gaat vooral op visies en keuzes op langere termijn. Maar als je jongeren met een actueel thema confronteert waar ze zelf direct mee maken hebben lukt het uitstekend. Drankbeleid van 16 naar 18. Afschaffen van de basisbeurs, het oprichten van een JOP. Jongeren houden van felle discussies met humor en adremme antwoorden en quotes, daarom is Wilders ook zo bekend en populair bij jongeren. Niet eens zo zeer dat ze het met hem eens zijn,” stelt Boetes. “Trouwens, de interesse van volwassen in de politiek is ook geen sinecure, gezien de opkomstpercentage bij de Europese- en gemeenteraadsverkiezingen.”

Als docent probeert Boetes in lessen jongeren op zijn eigen manier te interesseren voor politiek. “Door ze dingen te laten ervaren. Zoals een dag in het gemeentehuis van Raalte. Dan zijn leerlingen in een politieke fractie gezet en moeten standpunten bepalen en verdedigen. Of met een aantal leerlingen naar het provinciehuis in Zwolle of naar Den Haag naar de Eerste en Tweede Kamer. Met hele klassen tegelijk werkt niet altijd even makkelijk, omdat er dan teveel leerlingen geen aandacht krijgen. Er moeten wel mogelijkheden zijn voor gesprek en aandacht. Lagerhuis debatwedstrijden, een op een debatten voor de klas en natuurlijk parlementaire democratie uit een lesboek waar ze schoolexamen over doen. Eigenlijk zijn alle keuzes ook in het onderwijs politiek bepaald. Dat constant laten inzien is ook politieke bewustwording. Maar het moeilijkste is wel te komen tot het inzicht om macht of invloed uit te oefenen.”

Overigens, we hebben het in dit artikel alleen over de interesse van jongeren in politiek. Maar we kunnen het ook omdraaien. Heeft de politiek genoeg oog voor jongeren? Boetes: “Dat wel, maar meestal als er een probleem is. Met hangjongeren, schoolverlaters, drank en drugsbeleid, bekostiging van scholen en vervoer naar scholen. De politiek beslist vaak over jongeren zonder dat zij gehoord worden en inspraak hebben. Er zijn ook wel uitzonderingen als een gemeente wil scoren met jongerenbeleid. Dan mogen ze mee bepalen waar de JOP komt. Of wordt er met subsidie een skatebaan aangelegd. Het werkt wel zo dat, als jongeren in contact zijn geweest met politieke instellingen, ze er anders tegen aan kijken. Het wordt dan iets toegankelijker.”

Boetes stelt niet dat de afstand tussen jongeren en politiek groter is dan vroeger. Sterker nog: misschien is de afstand wel kleiner dan voorheen. “Ik denk dat de afstand er altijd wel geweest is. Maar dat het nu wel iets makkelijker is om toegang te krijgen tot de politieke bolwerken. Als voorbeeld, bij een werkstuk willen leerlingen weten hoe een bepaalde politieke partij over iets denkt. Ik geef dan de tip om een Tweede Kamerlid te mailen met die vraag. Vol trots komen ze binnen een week het antwoord laten zien. Zoiets helpt echt. Succes ervaringen.”

Het initiatief van de barbecue in Olst-Wijhe wordt aangemoedigd door Boetes: Een barbecue kan helpen om contact te leggen. Je moet dan wel verder gaan dan alleen een barbecue. Door de jongeren ook echt uit te nodigen in het gemeentehuis voor een debat of gesprek. Een echt gezicht van een politicus erbij helpt ook in een digitaal tijdperk. Elkaar kennen wekt begrip en echte belangstelling.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.