ijssellinie aanstaande zaterdag open

De restanten van de IJssellinie, op en rond landgoed De Haere in Olst, zijn aanstaande zaterdag zonder afspraak te bezichtigen tijdens de maandelijkse open dag. De groepen vertrekken tussen 12.00 uur en 16.00 uur bij de hospitaalbunker. De excursie, onder leiding van een gids van de Stichting De IJssellinie, duurt ongeveer een uur.

Gedurende de vakantiemaanden juli en augustus zijn er ook open dagen op alle woensdagen. Het vertrek is dan tussen 19.00 en 20.30 uur. Aanmelding vooraf is niet mogelijk; geïnteresseerden kunnen zich melden bij de hospitaalbunker.

In de nabijheid van de hospitaalbunker wordt zaterdag het Bofors-luchtdoelkanon opgesteld. Vrijwilligers van de Stichting De IJssellinie geven uitleg over de werking van het geschut en voor bezoekers bestaat de gelegenheid van heel dichtbij mee te maken hoe een (denkbeeldig) onder schot wordt genomen.

De IJssellinie had ten tijde van de Koude Oorlog in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw ten doel om een onverhoopte opmars van de troepen van het Warschau Pact (de Russen) te vertragen en zo de mogelijkheid te scheppen om militaire steun van de NAVO-partners in te roepen. Kern van de werking van de IJssellinie was het onder water zetten van grote delen van de IJsseldelta, in totaal 126 kilometer lang en vijf tot tien kilometer breed.

De belangstelling voor de Koude Oorlog is de laatste jaren groeiende. Op verschillende plaatsen in West- en Oost-Europa wordt studie gemaakt van de tot voor kort supergeheime voorbereidingen op een militair conflict tussen het Oosten en het Westen.

Met name ten tijde van de zogenoemde Cuba-crisis (in 1962) was de Derde Wereldoorlog zeer nabij. Aan de IJssel werd alles in staat van gereedheid gebracht om een eventuele Russische aanval te weerstaan.

Voor meer informatie, ook over groepsrondleidingen, zie staging2.ijssellinie.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.