henk nieuwkamp erelid st caecilia raalte

Tijdens een informele bijeenkomst in “de Klanken”, is Henk Nieuwkamp benoemd tot erelid van de Raalter muziekvereniging “St. Caeciia”

Nadat Henk was benoemd als onderwijzer aan de Aloysiusschool aan de Ceintuurbaan, werd hij in 1958 lid van St. Caecilia Raalte. Daarvoor was hij al lid geweest van St. Caecilia Twello-Duistervoorde.

Het orkest speelde toen in de vaandelafdeling o.l.v. Caspar Oling.

In dat orkest speelde Henk de 1e bugel en hij was meer van het subtiele technische werk.

Naast muzikant sprak Henk tevens een woordje mee in het bestuur als secretaris.

Verder heeft Henk het altijd van groot belang gevonden dat het orkest zich regelmatig moest laten horen. Wanneer er echter een optreden werd afgesproken op bv. een zondag en Henk zou op de zaterdag ervoor met vakantie gaan dan zei hij: “Ik zal het eerst even thuis overleggen maar dan ga ik gewoon later op vakantie”. Eerst het optreden op zondag en dan pas maandag op vakantie.

Henk raakte nooit uitgepraat, eerst in de “Grijze Wolf”en later in “De Klanken”. Tot zeer laat op de avond, en zelfs tot diep in de nacht zat hij te praten over de leerlingen, over de muziek, over het orkest, over de financiën, over de Klankkapel, over de drumfanfare, over het lid zijn van, kortom over letterlijk alles wat met St. Caecilia te maken had.

Ook bleef Henk betrokken bij de opleiding van nieuwe muzikanten. Daarnaast had Henk zijn koperkwintet opgericht. (Het “groepie van Nieuwkamp”) Samen met Jan Maatman, Jan Boerdijk, Tonnie Korenromp,Rob Wolfkamp, en af en toe aangevuld met Wim Maatman als drummer, heeft hij vele uren samen muziek gemaakt. En hoe!

Wat we van Henk hebben kunnen leren is dat, wanneer je hebt afgesproken dat je een optreden komt verzorgen, wat en waar dan ook, je dient te zorgen voor een goede voorbereiding, zodat je op een verantwoorde manier aan het optreden kunt beginnen, dus vooral geen half werk. Dus veel repeteren en goed repeteren!

Te denken valt hierbij aan o.a. de kerstvieringen van de huishoudschool, de vele schoolconcerten, optreden voor de gemeenteraad in de Leeren Lampe, enz.. Prachtige tijd. Dan de “Klankkapel”. waarin Henk onze bassist was.

Dat fijne, subtiele wat hij vroeger liet horen op de bugel, produceerde hij ook op de bas. Bij de Klankkapel hadden we de map vol met diverse soorten en stijlen muziek. Van Tiroler en Tsjechische muziek tot dansmuziek, feestmuziek en serieuze werken. Daarnaast de nummers die hij voor ons heeft gemaakt. Ze waren ons op het lijf geschreven. Veel optredens hebben we verzorgd. Van Tiroleravond in Hoogeveen, zittingsavonden van de carnaval, bruiloften, cabaretavond met Stöppelhaene tot en met het muzikaal opluisteren van avondwakes in de kerk.

Ook hier werd door Henk gehamerd op goede en voldoende repetities.

Naast St. Caecilia heeft Henk ook nog al wat gedaan voor Ralda. In 1973 werd ter voorbereiding op hun eerste grote buitenlandse trip door Ralda een orkest opgericht. De toenmalige leider van Ralda, Wim van der Pol, had hierbij om hulp gevraagd.

Omdat er geen bladmuziek te krijgen was ter ondersteuning van de dansen die de choreograaf had gemaakt, zocht Wim van der Pol iemand die deze muziek zou kunnen schrijven. Via Jan Maatman werd Henk hiervoor gevonden. Alle muziek, ook voor een buitenlandse trip, is vervolgens gemaakt door Henk Nieuwkamp en Ralda heeft daarmee grote successen geboekt!

Vorig jaar heeft Henk besloten te stoppen met actief muziek maken. Een brok ervaring en enthousiasme voor de blaasmuziek hield er mee op, We hebben veel van hem mogen leren en genieten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.