gezond en natuurlijk broccoli

Broccoli is door zijn uitzonderlijke eigenschappen de laatste jaren uitgegroeid tot de status die het toekomt, een gewaardeerde en populaire groente. Broccoli behoort tot het mediterrane dieet, het dokter Houtsmullerdieet en ook in mijn eigen plannen ontbreekt het nooit. In de biologische kankerbestrijding speelt het een voorname rol vanwege een aantal bioactieve stoffen, de zogenaamde glucosinolaten oa. sulforafaan en indolcarbinol.

Deze stoffen helpen onze verdedigingssystemen tegen de invloed van kankerverwekkende stoffen. Dit doen ze oa. door ons ontgiftingssysteem te optimaliseren. Bovendien remt broccoli de groei van kankercellen. Het is geen geneesmiddel maar zeker een preventiemiddel. Broccoli (Brassica oleracea) behoort tot de kruisbloemigen Brassica, waartoe kolen, rapen en mosterd behoren. De plant bloeit met witte of gele bloemen. De zaadjes van broccoli hebben een enorme kiemkracht.

Broccoli is zeer rijk aan kalium (410mg/ 100g) en heeft daardoor, net als bleekselderij, een water afdrijvende en een bloeddrukverlagende werking. Het versterkt ons hart. Ook bevat broccoli veel calcium, fosfor en magnesium, de bouwstenen van ons bot. Een beter alternatief dan melk. Daarnaast zitten bijna alle B vitamines in Broccoli en een hele lading vitamine C (110 mg/100 g). Dat is zelfs het dubbele van citroenen. Om maximaal profijt te halen uit broccoli wordt deze groente bij voorkeur niet gekookt maar gestoomd, geroerbakt of eenvoudig rauw gegeten. Broccoli laat zich goed rauw eten, vooral in een salade met tomaten en andere groenten. Broccoli is een van de krachtigste antioxidanten in onze voeding.

Dat broccoli een bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten is misschien minder bekend, ik noemde al de water afdrijvende functie. We vinden in broccoli stoffen zoals foliumzuur, vitamine C , vitamine K (stollingsvitamine) en vooral veel B9. Het aminozuur wat de kransslagader kan bedreigen (homocysteïne) wordt op een natuurlijke manier omlaag gebracht. Broccoli bevat ook erg veel vezelstoffen met een gunstige werking op de dikke darm en onze ontlasting. Het is dus niet vreemd dat broccoli zoveel aandacht krijgt en steeds vaker op ons menu hoort te staan.

info@matera.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.