drie getuigen pleiten haarman vrij

Als eerste getuige kwam een oud-loonwerker aan het woord. Hij verklaarde tussen 1957 en 1961 maandelijks in het gat aan de Heesweg gestort te hebben. Hij deed dat in opdracht van een fabriek, ABTB. Hij bracht het afval uit de fabriek weg naar het erf aan de Heesweg; zand, jutezakken, hout en oud-ijzer. Volgens hem brachten meerdere loonwerkers en bouwbedrijven hun afval naar het perceel van Haarman. Maar in 1961 werd het stortgat op het erf gedicht. “Ben was toen nog zo klein, dat kan hij niet geweten hebben,” verklaarde de getuige. Na 1961 werd volgens de loonwerker nooit meer afval bij Haarman gestort.

Na de loonwerker, kwam een melkrijder aan het woord die van 1967 tot 1976 erg vaak op het erf van het erf van Haarman kwam. “Wel 507 keer per jaar,” verklaarde hij tegenover de rechtbank. “Ik heb toen nooit iets gezien op de plek waar het stortgat is aangetroffen.” Dat komt weer aardig overeen met de verklaring van de oud-loonwerker, die vertelde dat het gat in 1961 gedicht werd.

Tenslotte sprak de derde getuige over zijn bezoeken in de jaren tachtig aan het erf. Hij kwam om te kijken naar de aanleg van de beregeningsinstallatie. Voor de aanleg moesten sleuven in de grond gegraven worden. “Ik heb toen geen stortgat of puin gezien,” verklaarde hij. “Ik zeg er ook bij dat ik er niet was om naar puin te kijken.”

Oud-wethouder Haarman had de getuigen opgeroepen om hen te laten verklaren in de zaak tussen hem en de gemeente Raalte. De gemeente en de oud-wethouder zijn in een rechtszaak verwikkeld. Haarman verkocht zijn boerderij aan de Heesweg voor uitbreiding van het industrieterrein De Zegge aan de gemeente Raalte. Toen de gemeente zo ver was met het industrieterrein bleek er ineens een enorm stortgat op het land te zitten. Dat had Haarman moeten zeggen, vond de gemeente, en spande een rechtszaak aan om de kosten van sanering op Haarman te verhalen.

Raalte wilde eerst schikken, maar Haarman hield voet bij stuk: hij wist niks van een stortgat, dus waarom zou hij schikken?

Overigens stelden de getuigen donderdag allen dat het stortgat van Haarman geen zaak op zich is. “Overal waren stortgaten,” stelde een getuige. Een ander verklaarde: “Op de hele Zegge werd gestort. Als je al die puinhopen op wilt zoeken, dan ben je druk.”

Over zes weken komen de partijen weer bij elkaar. Dan gaan ze hun conclusies trekken en zullen ze mogelijk de rechter vragen om op termijn een uitspraak te doen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.