column obalo focus op de toekomst

Obalo is een praktijk waar kinderen, jongeren, ouders en scholen terecht kunnen voor hulp, onderzoeken en advies rond leren of gedrag. Elke maand schrijft Elvira Rouwenhorst-Pont van Obalo een column voor Salland Centraal. Lees mee wat zij ons deze maand te vertellen heeft.

Focus op de toekomst of over de zomer heen

Een paar columns geleden vertelde ik u over tijd en hoe iedereen dit op zijn eigen manier ervaart. Soms vliegt de tijd en soms lijkt een dag van traagheid bijna niet voorbij te gaan.

Ook de focus van mensen op tijd verschilt. Er zijn mensen die erg bezig zijn met wat hen is overkomen of met wat er in het verleden beter was. Ook zijn er mensen die zich eigenlijk alleen richten op het hier en nu. En dan zijn er de toekomstgerichte mensen. Die zijn voortdurend bezig met wat er nog beter kan of anders moet.

Het fijnst is het als daar een mooie balans in zit. Alleen achteruit kijken houdt vooruitgang en ontwikkeling tegen. Leven in het “nu” is fantastisch en relaxed, maar maakt dat je niets leert van het verleden. Alleen bezig zijn met de toekomst zorgt voor veel ontwikkeling, maar geeft ook stress.

Op een paar momenten in het jaar lijken we allemaal meer vooruit te kijken dan normaal. Rond de jaarwisseling wordt massaal nagedacht over het volgende jaar en de plannen die we ten uitvoer willen brengen. Nu, met het WK voetbal (tja, ook ik ontkom er niet aan), kijken veel mensen vooruit naar de volgende stappen in het toernooi. En sommigen dromen zelfs al van een Oranje finale.

Maar in de weken voor de zomervakantie wordt ook aan de toekomst gedacht. Bij Obalo zijn we bijvoorbeeld bezig met de planning om alle leerlingen in het nieuwe schooljaar weer te kunnen helpen.

Ik merk het zelf ook aan de grote hoeveelheid gesprekken die ik deze weken voer met ouders. Ouders die heel graag willen dat we direct na de vakantie met hun kind aan de slag gaan.

Ouders die met het laatste rapport van het schooljaar noodgedwongen wat achteruit in de tijd of naar het heden kijken en zich wel zorgen maken voor de toekomst van het nieuwe schooljaar. Het is heel fijn dat we voor de vakantie al een stukje zorg weg kunnen nemen bij ouders. Na ons gesprek is de hulp voor het nieuwe schooljaar geregeld en daardoor kunnen ze met een gerust hart de vakantie ingaan.

In de vakantie speelt tijd juist meestal lekker even geen rol. Geen agenda of vaste afspraken, eten wanneer het zo uitkomt, lange dagen…. Heerlijk genieten van het hier en nu. Het is bijna zo ver!

Ik wens u een geweldige, tijdloze zomer toe.

Elvira Rouwenhorst-Pont

p.s. na mijn vorige column hebben veel mensen mij gemaild over het “recept op weg naar een krachtig zelfbeeld”. Wilt u het ook ontvangen? Kijk dan even op staging2.kookkracht.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.