column goos lier lichtgroen en donkergroen

Wellicht heeft u de uitzending gezien van TROS-RADAR (21 april 2014) waarin aangetoond wordt dat de planten van de tuincentra van Intratuin leiden tot massale bijensterfte. De planten bevatten zo veel bestrijdingsmiddelen dat bijen die met de planten in aanraking komen er dood bij neer vallen. Het feit dat RADAR er aandacht aanbesteedde en de wijze waarop dit programma het doet zorgt voor grote beroering in heel Nederland.

Wetenschappelijke publicatie, krantenartikelen en acties van Greenpeace of een andere milieuorganisaties kennen lang dat effect niet wat RADAR heeft. Ik vind het interessant om te constateren dat Antoinette Hertsenberg zich ontpopt tot milieubeschermer van grote betekenis.

Uiteraard heeft Antoinette Hertsenberg wetenschappers en actiegroepen nodig om tot haar uitspraken te komen, in dit geval de Radboud Universiteit en Greenpeace. Echter, het gaat er wel om op de juiste manier het grote publiek te bereiken. En als Antoinette Hertsenberg het zegt zijn ‘we’ geneigd de ernst van de situatie in te zien. Of het toeval is of niet op 8 mei, enkele weken na de uitzending, stopt Intratuin met de verkoop van het bestrijdingsmiddel glyfosaat, omdat er, volgens Intratuin, ‘genoeg ecologische varianten zijn’.

Het mooie van Antoinette Hertsenberg is dat ze de donkergroenen de lichtgroenen weet te verbinden. De termen licht en donkergroen ben ik gaan gebruiken naar aanleiding van een opdracht in de gemeente Zutphen waar ik vanuit Saxion mee bezig ben. Zutphen staat tegenwoordig bekend als een soort antroposofisch bolwerk, wat onder andere inhoudt dat men heel ecologisch verantwoord wenst te leven. Althans, dat geldt voor een grote minderheid, de donkergroenen. De meerderheid in Zutphen ziet het aan. De marktkooplieden op de ecologische markt kennen de boeren in het buitengebied van Zutphen niet en de Zutphense boeren kennen de handelaren niet. Binnen die meerderheid bevinden zich veel mensen die begaan zijn met het milieu, maar daar niet ieder moment mee bezig zijn, de lichtgroenen.

Waar het nu om gaat is het al oude principe van dat ‘gelijk krijgen’ iets anders is dan ‘gelijk hebben’. Als de donkergroenen te veel in hun eigen wereld blijven zitten, zal de wereld er door hun gedrag er maar weinig op vooruit gaan. Verbindende schakels zijn nodig. Het is te hopen dat Antoinette Hertsenberg de strijd tegen de internationale concerns op dezelfde onverdroten wijze doorzet als dat ze tot nu toe heeft gedaan. Niet licht groen, niet donker groen, maar groen is ook een mooie kleur.

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool en coördinator Plattelandswerkplaats Salland Saxion

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.